Tízmilliós kártérítést kaphatsz, ha nem énekled el a himnuszt

Abe Sinzó japán kormányfő a múlt hónapban jelentette be, hogy az általános és középiskolai ünnepségeken kötelezővé teszik a himnusz eléneklését és a nemzeti lobogó felhúzását. Az pedig, aki nem “fejezi ki kellőképpen a tiszteletét”, büntetésre számíthat. Azóta azonban egy japán bíróság éppen ezzel ellentétes ítéletet hozott.

Egy tokiói bíróság összesen 500 millió jen (nagyjából 1,2 milliárd forint) kártérítést ítélt meg annak a 22 tanárnak, akik nem álltak fel a japán himnusz alatt, és nem énekeltek az évzáró ünnepségen. Az oktatók azzal érveltek, hogy szerintük a Kimigayo (a japán nemzeti himnusz) a japán militarizmust, expanziót és felsőbbrendűséget ünnepli, és arra buzdítja az embereket, hogy bármikor áldozzák fel magukat a császárért.

Az évzáró ünnepségen a “lázadást” a szülők filmre vették, és az iskola nem hosszabbította meg a tanárok szerződését. A helyi önkormányzat pedig pénzbírsággal sújtotta őket egy 2012-es legfelsőbb bírósági állásfoglalás alapján. Az azt mondta ki, hogy az a tanár, aki rendezvényen a japán himnusznak nem adja meg a kellő tiszteletet azzal, hogy feláll, és együtt énekli a többiekkel a szöveget, büntethető. Bár hozzátette, hogy “kellő körültekintéssel kell az ilyen esetben eljárni, és nem függeszthető fel az állásából az illető”.

Az ügy végül a bíróságra került, ahol Toru Josida bíró annak alapján hozta meg a döntését, hogy senki nem ítélhető el a meggyőződése miatt. Így a tanárok fejenként 22 millió jennyi (mintegy 55 millió forintnyi)  kártérítést kaptak az őket ért jogtalanságért. Egyikük, a 68 éves Nagai Eisun igazságosnak nevezte az ítéletet, azt mondta, , hogy a tanárok végre fellélegezhetnek. “A tanároktól azt várja el az állam, hogy ne gondolkodjanak, zokszó nélkül kövessék az utasításokat, és a kilátásba helyeztt büntetések miatt eddig féltek is megmondani véleményüket” – nyilatkozta az idős tanár a Japan Timesnak.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez