242 ezer dollár az átlagkereset a FIFA-nál

Svájcban, ahol a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség központja van, csak egyetlen magánbank fizet ennél többet. Miért kapnak ilyen sokat a FIFA alkalmazottai? Csak nem azért, hogy hallgassanak?

Minden futball világbajnokság megrendezése körül döntő szerepet játszott a kenőpénz – ez derült ki a FIFA-vezetők vallomásaiból. Persze nem önként és dalolva nyilatkoztak, hanem azért, mert így igyekeznek elkerülni a hosszú börtönbüntetést. Miközben röpködnek a dollármilliók, közzétették a FIFA fizetési listáját. Minden más nemzetközi sportszervezetet leköröznek, pedig másutt sem fukarkodnak a pénzzel. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság esetében például az átlagos fizetés évi 217 ezer dollár. Csak összehasonlításképp: Svájcban a Julius Baer bank fizet a legjobban – évi 263 ezer dollárt. Amerikában a New York-i tőzsde királya, a Goldman Sachs 363 ezer dollárt ad évente. A főnökök fizetése mindenütt meghaladja az egymillió dollárt minden évben.

Mit csinál a FIFA ezért? – tudakolja a világ sportsajtója. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végülis nem más, mint egy monopólium. Azt használja ki, hogy egyedül neki van joga világbajnokságot rendezni. Miután a futball világbajnokság óriási üzlet a hatalmas közvetítési díjak és szponzori pénzek miatt, így sorban állnak a jelentkező országok a FIFA ajtaja előtt. Ahol annak az esélyei a legjobbak, aki a legtöbbet fizet.

Az USA is pályázott a világbajnokságra, de nem kapta meg azt. Dél-Afrika, Brazília, Oroszország és Katar nyert. Talán emiatt is oly kiváncsi a New York-i korrupcióellenes ügyészség arra: mennyi kenőpénzt kaptak a FIFA vezérek, akiknek a legális jövedelme is minden rekordot megdöntött az elmúlt években.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez