Mexikói választások: a börtönből került a jelöltek közé egy 22 éves lány

Yakiri Rubio napokkal ezelőtt még egy gyilkossággal megvádolt fiatal nő volt, ma pedig a Partido Movimiento Ciudadano (Cilvil mozgalom Pártja) jelöltje a mexikói választásokon: a most 22 éves lány ma már nem fél senkitől és semmitől, jelölését pedig egy egész negyed támogatja a mexikói fővárosban.

 

A történet 2013. decemberében kezdődött, amikor az akkor 20 éves lányt ismeretlenek elrabolták, egy szállodába vitték és többször megerőszakolták Doctores városrészben. A lány hozzáfért egy borotvapengéhez, és mivel a tortúra nem akart véget érni, az egyik támadónak elvágta a nyaki ütőerét – a férfi pánikba esve elrohant, de néhány sarokkal arrébb összeesett és meghalt. Yakiri – alaposan megverve és megalázva – a rendőrségre ment, hogy feljelentést tegyen. Ám a rendőrök úgy döntöttek, hogy a lány összeveszett a barátjával és megölte – ezért bebörtönözték. Családja segítségével 32 ezer dollár óvadék ellenében három hónappal később szabadult – a per azonban csak egy hete zárult le, és végül igazat adtak nek. Nem gyilkolt, hanem súlyos testi sértést szenvedett el.

Hónapokkal ezelőtt a neve ismét az újságokba került, ugyanis bejelentette, hogy a történtek után indul lakóhelye képviselői posztjáért a civilek támogatásával Cuauhtémoc választási körzetben, Mexikóvárosban.  A párt jelöltjeinek esélye igen jó, mivel mindegyikük a hétköznapi élettapasztalattal maga mögött ígéri, hogy javít az ott lakók életén. A biztonság kérdése pedig ma aktuálisabb, mint bármikor volt Mexikóban.

Választási plakátja igen erős jelképet tartalmaz: Yakiri éppen távozik a börtönből, ahol igazságtalanul tartották bezárva. ,,A politikusok nem védik a nőket. Egyedül a saját helyzetükért és jólétükért harcolnak, és ezt egyre többen látják Mexikóban” – mondja. ,,Tudom, hogy a párt engem a történetemmel felhasznál, de én is felhasználom  a pártot, hogy olyan ügyekért szálljak harcba, amelyeket fontosnak tartok. Erre jó példa, ami velem történt. Feljelentettem az engem bántalmazókat, és én kerültem a rács mögé. Ez sok-sok mexikói nővel megtörténik – magyarázza politikai  szerepvállalását.

Yakiri most 22 éves, és korához képest komoly benyomást kelt: erős vagyok és jól informált – mondja. Nem tudja, mi lesz vasárnap – a választások napján -, de a családja és maga is sokak elismerését, támogatását élvezi azért a bátor kiállásért, amit ebben a történetben mutattak.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez