Kiutasítottak egy magas rangú EU-diplomatát Gambiából

Az Európai Unió gambiai külképviseletének ügyvivője 72 órát kapott arra, hogy elhagyja az országot.

A gambiai kormány élő tévéadásban jelentette be, hogy Agnes Guillaudnak haladéktalanul el kell hagynia az országot. A diplomata ügyvivői pozícióban tevékenykedett, nagykövet hiányában ő látta el a külképviselet irányítását. A gambiaiak arról nem adtak tájékoztatás, hogy a diplomatát milyen indokkal utasították ki. Csupán annyit közöltek, hogy Guillaudnak 72 órája van arra, hogy elhagyja az országot.

Szakértők azonban úgy látják, hogy a gambiai vezetés megelégelte, hogy az EU rendszeresen kritizálja a kormány tevékenységét, és nem utolsósorban a 20 éve hatalmon lévő Yahya Jammeh elnök diktatórikus módszereit. Az 50 éves elnököt nemrég puccsal próbálták elmozdítani a székéből, de a hatalomátvételi kísérlet végül elbukott. A gambiai hatóságok ezt követően több tucat ember tartóztattak le az ügyben, akikről azóta sem tudni semmit.

Az Európai Unió Gambia egyik első számú segélyezője volt. 2014-ben azonban több mint 13 millió eurónyi segély folyósítását fagyasztották be, mert a gambiai hatóságok rendszeresen megsértették az emberi jogokat. Azt még kérdéses, hogy az EU miként fog majd viszonyulni az apró nyugat-afrikai országhoz azok után, hogy vezető diplomatáját elkergették onnét.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez