Levették a terrorlistáról a Hamaszt Egyiptomban

A Gázai övezetet irányító iszlamista szervezet üdvözölte az egyiptomi fellebbviteli bíróság döntését, amely hatályon kívül helyezte azt a februári ítéletet, amely terrorszervezetnek minősítette a Hamaszt.

Egy magát megnevezni nem kívánó igazságügyi tisztviselő az AFP-nek azt mondta, hogy a februári döntést egy olyan alacsonyabb rendű törvényszék hozta meg, amely nem „kompetens” ilyen ügyekben ítéletet hozni. Szakértők azonban úgy látják, hogy az egyiptomi vezetés sokkal inkább arra törekszik, hogy csökkentse a nyomást a Hamaszon, amely az ítélet megsemmisítése után jelezte, hogy a jövőben arra fog törekedni, hogy jó kapcsolatokat alakítson ki Kairóval.

A Hamaszt februárban azzal az indoklással nyilvánította terrorszervezetnek a kairói különleges bíróság, hogy az iszlamista szervezet olyan sejteket támogat Egyiptomban, amelyek merényleteket készítenek elő és hajtanak végre az ország területén.

A Hamasz és Egyiptom között 2013-ban romlott meg a viszony, miután a hadsereg elmozdította Mohamed Morszi elnököt a hatalomból. A Hamaszt a 80-as években az egyiptomi Muzulmán Testvériség egyik ágaként alapították meg.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez