Amit eddig nem mertél megkérdezni a szelfiről

A háztartástan és az állampolgári ismeretek mellett új tantárggyal bővülhet az orosz tanrend. Annyira sok balesetet okoz ugyanis a szelfi, hogy társadalmi kezdeményezésre felvilágosító órákat tartanának róla az iskolásoknak.

Szelfizni menő – tudják ezt kicsik és nagyok mindenhol a világon. Ráadásul minél egyedibb egy szelfi, annál menőbb. Ebből az alapvetésből indulhatott ki az a két halász is, akik egy kígyóval próbáltak fényképezkedni. Agressziónak vélte azonban ezt az állat és kígyómarással kórházba kerültek a férfiak. A vagány önarcképek utáni vágyat az alkohol is felerősíti. Ez lett a veszte egy Lenin szobornak, amivel egy részeg akart fotózkódni. Mindkét eset a múlt héten történt Oroszországban.

Erősen megemelkedett az extrém szelfikről szóló orosz hírek száma az utóbbi időszakban. Sajnos nem egy fényképezkedés végződött tragikusan – főleg kamaszok körében. Ezen akar változtatni a „Biztonságért” társadalmi szervezet. A biztonságos szelfi titkairól tartanának fakultatív foglalkozásokat az iskolákban – számolt be ma reggel az Izvesztyija állami napilap.

Az elgondolás annyira komoly, hogy a javaslatot már be is nyújtották az Orosz Oktatási Minisztériumhoz. Terveik szerint már idén ősztől pszichológusok, rendőrök és profi fotósok közösen kezdenék meg a szelfi-felvilágosítást Szentpéterváron, később pedig kiterjesztenék az egész ország területére.

Bár elsőre meglepőnek tűnik a kezdeményezés, a szelfi-őrületnek komoly lelki okai vannak. A szülőket hibáztatja mindezért Alekszandr Fedorovics pszichiáter. Szerinte a figyelem-, és szeretethiányukat próbálják a szelfikkel kompenzálni a kamaszok, illetve nemcsak ők.

Ezzel magyarázható például annak a pétervári fiatalnak a balesete, aki egy tűzlépcsőn akart menőzni. Sajnos, a vasúti síneken fényképezkedő rjazanyi kamasz már belehalt sérüléseibe. Pisztollyal sem ajánlatos a szelfi, tanított meg sokakat az a 21 éves moszkvai lány, aki a fényképező kioldója helyett, a fegyver ravaszát húzta meg.

Arról hogy a minisztérium felkarolja-e az ötletet, egyelőre nem szól az orosz sajtó.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez