Hadbíróság előtt a terroristák elől kitérő nigériai katonák

A vád kötelezettségszegés, parancsmegtagadás. Halálbüntetést is kiszabhat a katonai törvényszék.

Összesen 579 tisztet és sorkatonát mentettek fel a szolgálat alól, mert megtagadták feletteseik parancsainak végrehajtását. A katonák szinte egytől-egyig Északkelet-Nigériában szolgáltak, ahol a Boko Haram radikális iszlamista lázadókkal szemben kellett volna felvenniük a harcot. A nigériai hadsereg szóvivője elmondta, hogy a katonák magatartása elfogadhatatlan volt, mert fegyelmet és nem utolsósorban professzionalizmust vártak el tőlük. A bírósági eljárásáról pedig azt mondta, hogy „gyors igazságszolgáltatásra” lehet majd számítani. A legutóbbi információk szerint a kötelességüket megszegő katonákat a fővárosban fogják haditörvényszék elé állítani, de azt még nem tudni, hogy a tárgyalások mikor kezdődnek el.

Emberjogi aktivisták és ügyvédek szerint a hadsereg által indított eljárás „egy vicc”,  a vádlottak ugyanis olyan bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyek rossz fényben tüntetnék fel az amúgy is rendkívül népszerűtlen és sokat szidott hadsereget. Femi Falane emberi jogi ügyvéd elmondta: több katona is beszámolt arról, hogy a feletteseik rendszerint lenyúlták a zsoldjukat, vagy kevesebbet adtak, mint amennyi járt volna nekik. Komoly feszültségeket gerjesztett az is, hogy gyakran vállalhatatlan küldetésre akarták őket kényszeríteni és folyamatosan problémák voltak a fegyver és lőszerszállításokkal is. Katonák korábban az AP hírügynökségnek is beszámoltak arról, hogy sokan azért menekültek el a harcszíntérről, mert nem volt elég lőszerük és erősítést sem kaptak. A Boko Haram harcosai pedig  jobban felszerelt és kiképzett harcosok, mint a nigériai hadsereg katonái.

Nigériában egyébként nem a mostani az első esett, hogy kötelezettségszegés miatt katonákat állítanak hadbíróság elé. Tavaly 72  katonát ítéltek halálra hasonló okok miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez