Mágikus sajttal csalt ki eurómilliókat egy francia nő

Ez a sajt mágikus tulajdonságokkal bír és megszépít – állította a francia Gilberte van Erpe és a chileiek ezrei összesen 14,5 millió eurót utaltak a számlájára. Most kezdődik Chile történelmének legnagyobb csalási ügyében a per – Franciaországban.

Gilberte van Erpe, aki most 74 éves, 2005-ben indította az ,,üzletet” és chileiek (és peruiak) ezreit sikerült meggyőznie arról, hogy 369 euró befizetése után egy olyan mágikus port kapnak, amelyet tejjel összekeverve maguk állíthatják elő ezt a különleges sajtfélét. A ,,üzleti terv” azt tartalmazta, hogy a sajtot azután Franciaországba exportálják – ott ugyanis ezt a kozmetikai cégek nagyon keresik és nagy mennyiségben szükség van rájuk az öregedés megállítását célzó kezelések során. A befektetés pedig 100 százalékot  hoz -mint kezdő eredmény….

Valójában ezek a sajtok soha nem lépték át Chile határait, pincékben és alagsorokban rohadtak meg nagy mennyiségben. A lehetőség aonban ezreket mozgatott meg. A chilei hivatalos adatok szerint kegalább 5500 chilei fektetett be összesen 14,5 millió eurót az ígéretbe. Chile a botrány kirobbanása után kérte Gilberte van Erpe kiadatását Franciországtól, de nem járt sikerrel. Peru és Mexikó is érintett volt ebben a csalásban és ott elítélték Gilberte van Erpe helyi embereit.

Aztán 2008-ban letartóztatták az immár nemzetközivé dagadt botrány nyomán a francia nőt, és három segítőjét is bíróság elé állítják az úgynevezett ,,mágikus sajt” ügyben. A csalásnak azért volt ekkora sikere, mert kezdetben néhányan hozzájutottak a megígért osztalékokhoz és ez ismertté. vált. Voltak olyanok, akik a házukat vagy lakásukat adták el, hogy beszálljanak nagyobb összeggel és otthagyták az állásukat a sajtgyártás reményében.

Az anyag, amit a tejhez kellett keverni, egy Afrikában ismert táplálékkiegészítő, amelynek adagja 4 dollárba került: ebből állították elő a sajtot a hiszékeny chileiek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez