A 40 éves férfi szüzek országa

Takasi Szakai egészséges 41 éves heteroszexuális férfi, jó munkával, és vonzó mosollyal. Még sohasem volt része szexben. Ő is azon középkorú szűz japán férfiak közé tartozik, akiknek a száma egyre növekszik.

Szakainak még soha semmiféle közeli kapcsolata nem volt nővel, és azt mondja, hogy fogalma sincs, hogy hogyan tudna közelebbről megismerni valakit.

„Még soha nem volt barátnőm. Nem történt semmi hasonló sem”- mondja. „Nem arról van szó, hogy nem érdekelnek. Csodálom a nőket. De egyszerűen nem tudom, hogy kellene közeledni hozzájuk.”

Ez úgy hangzik persze, mint egy hollywoodi vígjáték, de a Steve Carell főszereplésével készült 40 éves szűz című film valós társadalmi problémát ábrázol.

A Népességnyilvántartási és a Társadalombiztosítási Hivatal 2010-es kutatása megállapította, hogy Japánban a 30-on felüli nem házas férfiak mintegy negyede még szűz. Ezt egy japán kifejezés írja le egy szóval: yaramiso. Ez az arány néhány százalékkal magasabb most, mint 1992-ben.

A  két időpont között az ország megélt pár jelentős gazdasági visszaesést. Egy társkeresési szakértő, Joko Itamoto azt mondja: „a gazdasági problémák megviselték a japán férfiakat. A legtöbben azért küzdenek, hogy megéljenek. Hosszútávú és teljes munkaidős állást keresnek. Sok férfi elvesztette az önbizalmát, mert kicsúszott alóla a talaj,  Az elmúlt két évtizedben a japán férfiak között hatalmas lett a verseny.”

„Éppen ezért az ilyen férfiak, akik megpróbálnak helytállni az társadalomban, nagyon nehezen hoznak létre érzelmi vagy fizikai kapcsolatot nőkkel.”

Ezt az érzést jól ismeri egy 49 éves építész, aki nem akarta elárulni a nevét. Az ő életében csak kétszer volt esélye romantikus kapcsolatra: valamikor a 20-as éveiben, majd már csak két évtizeddel később. De mind a kétszer visszautasították.

„Pusztító volt”- mondta. „Elvettek tőlem mindent, amiért értelme lett volna élnem.”

A férfi azóta jelentősen lefogyott és attól tart, hogy szüzen fog meghalni.

date-an-otaku-japan-01

Közvetlen összehasonlító statisztikát nehéz találni más országokkal, de a japán emberek úgy tűnik, hogy valóban kevesebbet szeretkeznek, mint más fejlett országok lakói. Az említett 2010-es felmérésben a 18-19 évesek 68%-a jelentette ki, hogy szűz. A Durex óvszergyártó cég európai felmérésében a 15-20 évesek között sokkal kisebb volt a szüzek aránya.

Például Németországban a fiatalok 20%-ka szűz, mire eléri a 20 éves kort, de még a konzervatív Törökországban is csak 37% az arány.

Singo Szakacume kutató számára rejtély a modern japán világ. Egy olyan országban, ahol a szexualitás mindenhol jelen van, a televízióban, a képregényekben, a városok utcáin, a divatban stb, komolyan nem beszél róla senki.

„A mai Japánban nincs olyan hely, ahol meg lehet ismerni a valódi szexet, vagyis azt, hogy hogyan jöhet létre egy romantikus kapcsolat”- mondta.

Szakacume egy non-profit csoportot vezet, amelynek a neve Fehér Kezek, a hátrányos helyzetű embereknek segít komoly kapcsolatokat építeni. Mottójuk: a szexuális érettség egyenlő: szociális érettség.

Japánban egyébként számos hasonló program és oktatás segíti a párkeresést, illetve a szex és a női test megértését. Míg régebben a társadalmi szokások és hagyományok segítették például a házasságot, ma az emberek magukra maradtak ebben. Mindenkinek magának kell megtalálnia a számára megfelelő partnert, és ebben nem kap segítséget. A problémára az alacsony születési ráta miatt a kormány is felfigyelt, és számos olyan program indult, amely különféle találkozási lehetőségekkel, sőt pénzzel támogatja a randevúzni szándékozókat.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez