Jöhetnek a peruiak és kolumbiaiak is

Egy nappal a szerdán Belgiumban kezdődő CELAC-EU csúcstalálkozó előtt a kolumbiai külügyminisztérium megerősítette, hogy a tárgyalásokon az EU, Kolumbia és Peru képviselői aláírják azt a megállapodást, amelynek értelmében az említett országok állampolgárai a közeli jövőben szabadon utazhatnak az Európai Unió számos országába, valamint Svájcba, Norvégiába és Izlandra.

Az Európai Unió perui nagykövete, Irene Horejs úgy nyilatkozott, hogy az EU októberben vagy novemberben dönt majd a schengeni vízum-kötelezettség ideiglenes eltörléséről a kolumbiai és perui állampolgárok számára.

A kolumbiai külügyminisztérium közleménye szerint a keret-megállapodás szövegének aláírása után néhány hónapot vehet igénybe az egyezmény szövegének lefordítása az EU összes hivatalos nyelvére, ez után pedig életbe léphet a végleges megállapodás szignózása és a vízum-kényszer felfüggesztése.

Jelenleg a latin-amerikai térségben, Argentína, Uruguay és Chile állampolgáraitól nem követelnek vízumot a schengeni országok, azonban számos más nemzet – így többek között Kolumbia, Peru, Bolívia és Kuba – utazói is csak hosszas, drága, kényelmetlen és nem utolsósorban némileg megalázó ügyintézés után nyílik lehetőség az európai országokba való belépésre.

A CELAC-EU találkozón az utazási feltételek könnyítése mellett minden bizonnyal a tárgyalóasztalra kerül majd a karibi és a latin-amerikai térség valamint az EU közötti közös oktatási programok megvalósítása keretén belül mintegy 6000 latin-amerikai diák európai ösztöndíjának finanszírozása, 100 felsőoktatási intézmények közötti kutatási program beindítása és a drogellenes erőfeszítések harmonizálása.

Az eu-s és a CELAC képviselői azt is megerősítették, hogy kiemelt témaként kezelik majd a kis- és középvállalkozások fejlesztését és internnacionalizálását. (Fotó: AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez