Argentínában kevesebb a szegény, mint Németországban?

Az oltári sületlenségek durrogtatásában jelesre vizsgázott az argentin államfő Cristina Fernández, aki a FAO római ülésén nem egyebet állított, mint, hogy Argentínában a szegénységi ráta alatt élők száma az 5%-os határ alatt alakul.

 

Az argentin elnökasszony kijelentését már csak azért is rögtön felkapta a nemzetközi sajtó, mert a hivatalos statisztikákkal hadilábon álló Buenos Aires-i kormány 2013-óta nem közölt adatokat az ország szegénységi mutatóiról. Az államfő kijelentését megerősítette Aníbal Fernández kabinetfőnök is, aki azt is hozzátette, hogy Argentínában kevesebben élnek a szegénységi küszöb alatt, mint Németországban.

Amikor az újságírók megkérdőjelezték a kormány által közölt adatokat – miszerint a dél-amerikai ország jobb szegénységi mutatókat produkálna, mint Németország, Dánia vagy Norvégia, a kabinetfőnök megerősítette, hogy az említett országok „nem állnak jól, elég egy pillantást vetni e nemzetek hivatalos statisztikáira”.

Cristina Fernández minden bizonnyal a szegénység által veszélyeztetett csoportokra gondolhatott, amelyek aránya valóban igen magas az EU-ban – a lakosság mintegy 24%-a – e mellett pedig kiugróan magas Magyarországon, ahol minden harmadik állampolgárt érintett lehet. Ennek ellenére az argentin adatok sem túl biztatóak. Ha a történelmi átlagot vesszük alapul Argentínában 10%-ra tehető a szegénységi ráta alatt élők száma, amely arány az elmúlt években jóval a 20%-os határ fölött alakult. Tény, hogy a szegénységi mutatók viszonylag relatív arányszámok, amelyeket csak bajosan lehet egy országok közötti összehasonlító elemzés alapjául venni, ám is bizonyos, hogy az argentin gazdasági miniszter, Axel Kicillof idén áprilisban úgy döntött, hogy inkább nem hozzák nyilvánosságra az idevágó adatokat. Kicillof megfogalmazása szerint az adatok túlzottan „megbélyegzően” hatnának Argentínára.

A Cristina Fernández vezette argentin kormány elsősorban a társadalmi különbségek és a szegénység visszaszorítását tűzte politikai programja zászlajára, amely egyébként a 2001-es válság óta – amikor a társadalom fele a szegénységi küszöb alatt tengette életét – némileg csökkent, azonban az elmúlt évek megtorpanó gazdasága ismét a szegények arányának növekedésével járt.

Az argentin kormánynak a sajtó élcelődései mellett komolyabb gondjai is akadnak, hiszen 24 órán belül immár a második általános sztrájk bénítja meg az országot és főként Buenos Airest.(Fotó:AFP)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez