Rasszizmus a Szilícium völgyben !

125 millió dolláros alapot hozott létre Amerika legnagyobb chip gyártó cége olyan kisvállalkozások számára, melyek élén nő vagy a kisebbségek valamelyik tagja áll. Az Intel, melynek legendás főnöke volt a magyar származású Andy Grove, a saját cégén belül is támogatja a nők, az afrikai és latin-amerikai származású amerikaiak boldogulását.

Az Intel 300 millió dollárt szán arra, hogy növekedjen a nők száma és aránya a cégen belül. Ugyanez vonatkozik az afrikai és latin-amerikai származású kisebbségre is. Erről beszélt Brian Krzanich, az Intel jelenlegi főnöke. A Szilícium völgyben döntő többségben vannak a fehér férfiak, és ezen akar változatni az Intel és néhány más cég. Amerika más részein ugyanis jóval több nő és kisebbségi boldogul mint a Szilícium völgyben, ahol az informatikai elit vállalatok jelentős része működik Amerikában. Jelenleg az Intel munkatársainak 24%-a nő és 12%-a tartozik a fekete illetve a latin-amerikai kisebbséghez. Az USA átlaga egészen más : 47% a nők aránya és 26% az afro amerikaiak és latin-amerikaiak részesedése a munkaerő piacon.
Az Intel befektetési főnöke elmondta: egyáltalán nem jótékonysági programról van szó! Olyan kis cégeket keresnek, melyek profik és szép profitot ígérnek, de emellett a vezetőjük nő vagy fekete illetve latin-amerikai. Az Intel nem magától szánta rá magát erre az akcióra: Jesse Jackson tiszteletes jogvédő szervezete, a Rainbow PUSH, komolyan lobbizott ezért. Amint a szervezet szóvivője kifejtette: nem az a gond, hogy ne lennének fekete kisvállalkozások a Szilícium völgyben hanem az, hogy ezek nem jutnak tőkéhez. Ezen változtat most az Intel, mely 125 millió dollárt költ arra, hogy egyre több nő, fekete és latin-amerikai dolgozzon felelős állásban a Szilícium völgyben az USA nyugati részén.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez