Otthon házimunkáért cserébe

Amikor a 89 éves idős hölgy Barbara Ausztráliában kezdett nehezen boldogulni az otthoni teendőkkel, mert csípőproblémái lettek, tudta, hogy nem élhet többé egyedül. Beszállt az ausztráliai otthonmegosztó programba.

„A férjem meghalt és egyedül voltam egy meglehetősen nagy házban, és kellett valaki mellém, aki segít”- mondta Barbara.

Azonban Ausztrália Victoria államában létrejött egy érdekes otthonmegosztó program, mellyel az idősek problémái és aggodalmai megszűnhetnek. A program olyannyira sikeres, hogy a szomszédos Új-Dél-Wales-ben is elindítottak egy hasonlót. A Youth Action program vezetője Katie Acheson elmondta, hogy nagy mennyiségű lakás volt kihasználatlan az államban.

„Ugyanakkor egy csomó idős ember él betegen egyedül otthonában, és nem szeretnének például otthonba menni”- mondta. „Lehet, hogy nekik nagy lakásuk van, de pénzük már kevés, így nem mindig tudják megfelelően fenntartani azt, vagy segítőt felvenni.”

A program gyakorlatban abból áll, hogy fiatalok főznek, takarítanak cserébe a ingyen szállásért.

„A kormány összeállított egy kísérleti programot, ami szerint a fiatalok együtt élnek idős, magatehetetlen emberekkel, és segítik őket a mindennapi feladatokban”- mondta Katie. „Egy házat Sydneyben lehetetlen megfizetni a fiatalok számára, és nem akad semmilyen lehetőség, így bizony érdekelheti őket egy alternatív megoldás. Ugyanakkor az idősek is meg akarják tartani házukat és önálló, megszokott életvitelüket. Egy kicsit őrült helyzet, hogy Új-Dél-Walesben a legmagasabb a fiatalok és az idős lakosság aránya Ausztráliában. Lakást bérelni a legnagyobb stressz az államban.”

Ápolás és társaság

Barbara négy évvel ezelőtt csatlakozott a programhoz Melbourne-ben, és azóta is benne van. Yin, a 33 éves szociálpedagógus hallgató azóta él vele. Barbara most abszolút nyugodt, biztonságban tudja magát, ha hazajön három hálószobás lakásába.

„Jó tudni, hogy van valaki, aki segít ha elájulok, vagy legalább hívja a mentőket”- mondta. Történt már hasonló. „Amikor beteg voltam és kórházba kellett mennem, Yin behozta nekem a holmimat.”

Yin egyébként általában vacsorát főz, és szombatonként Barbarával együtt vásárolnak.

„Nagyon jól működik a dolog”- mondta Barbara.

„Tényleg nagyon nehéz lakást bérelni, és mikor hallottam, hogy valakivel együtt lehet élni, ingyen szállásért, és még van is kihez szólni, hát gondoltam nagyon jól hangzik”- mondta Yin.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez