Korrupciós ügyben indul eljárás az elnök ellen

A guatemalai legfelsőbb bíróság döntésének értelmében eljárás indulhat Otto Pérez Molina államfő ellen, akit korrupciós vádakkal gyanúsítanak.

 

A legfelsőbb bíróság most Pérez Molina elnök immunitásának feloldását kérte a törvényhozástól, amely lépéssel minden korlát elhárul az elől, hogy az államfő ellen korrupciós vádakkal vizsgálatot indítsanak. Az államfő pénzügyeinek átvilágítását egyébként egy ellenzéki párt kezdeményezte, most pedig a legfelső bíróság egyhangúan jóváhagyta azt.

Az előzetes bizonyítékok szerint Pérez Molina államfő is érintett lehet abban a botrányban, amely során a kormányzó párt több, mint százmillió dollárral rövidítette meg a guatemalai társadalombiztosítási rendszert. Elsőként a guatemalai kormány második embere, Baldetti alelnök asszonynak került a pozíciójába a párt renoméját bepiszkító számos vesztegetési és csalási ügy, aki rögtön több párttisztviselőt is magával rántott. Az eset nagy közfelháborodás kavart Guatemalában, ahol tízezrek tüntettek a kormány távozását követelve.

A legfelsőbb bíróság döntését egy, az ügyet kivizsgáló törvényhozás bizottság létrehozása követi, amely arról dönt, majd, hogy megfosztja-e Pérez Molinát államfői immunitásától a 2016-ben lejáró elnöki terminus előtt. (Fotó: Wikicommons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez