Ukrán válság – Pentagon-javaslat nehézfegyverzet állomásoztatására Kelet-Európában

A Pentagonban felmerült elképzelés szerint az Egyesült Államok nehézfegyverzetet állomásoztatna a Baltikumban és más kelet-közép-európai országokban az ukrajnai orosz beavatkozás miatt aggódó NATO-szövetségesek megnyugtatására, egyben esetleges további agressziók megelőzésére – írta vasárnap a The New York Times.

 

A tekintélyes amerikai napilap amerikai és NATO-illetékesekre hivatkozva azt írta, a javaslat tankok, tüzérségi harci járművek és összesen akár ötezer katona felfegyverzésére elegendő más nehézfegyverzet Lettországba, Litvániába, Észtországba, valamint Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és esetleg Magyarországra való ideiglenes áthelyezésére vonatkozik.
A lap megjegyzi, hogy az elképzelést még az amerikai védelmi miniszternek, a Fehér Háznak és a többi NATO-tagállamnak is jóvá kell hagynia. A The New York Times értesülése szerint a Pentagon várhatóan elfogadja a javaslatot még a NATO védelmi minisztereinek júniusban esedékes tanácskozása előtt. A lap megjegyzi ugyanakkor, hogy a szövetségen belül már politikai akadályok merülhetnek fel, ugyanis többen aggódva tekintenek egy ilyen lépés lehetséges hatásaira.
A cikk szerint ez lenne a hidegháború vége óta az első eset, hogy az Egyesült Államok nehézfegyverzetet telepít a korábban a szovjet befolyási övezetbe tartozó kelet-európai NATO-tagállamok területére.
A Reuters brit hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó illetékes megerősítette az értesülést, a részleteket azonban nem kommentálta.
Az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője azt közölte, hogy a tervről még nem született döntés.
“Az elmúlt évek során az Egyesült Államok hadserege fokozta a NATO-szövetségeseinknél és -partnereknél hadgyakorlatokra és kiképzési célokra elhelyezett felszerelések mennyiségét. Szövetségeseinkkel egyeztetve folyamatosan felülvizsgáljuk ezeknek az eszközöknek a legjobb elhelyezését. Jelenleg nincs döntés arról, hogy áthelyezzük-e ezeket az eszközöket és ha igen, hová” – írta közleményében Steve Warren szóvivő.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez