Izraeli kémprogram figyelte az iráni atomtárgyalásokat?

Erre célzott a világ egyik legfontosabb informatikai-biztonsági cégének főnöke Londonban. Eugene Kaspersky orosz állampolgár ugyan, de cége az egész világon elad olyan védelmi programokat, melyek betörés biztosnak hirdetik magukat. Ám most észrevették, hogy valaki az ő rendszerükbe tört be.

Mulatságos, ha valaki egy olyan cég rendszerébe tör be, mely épp azzal foglalkozik, hogy az adatbázis biztonságát garantálja – mondta sajtóértekezletén Eugene Kaspersky Londonban. Valószínűleg egyáltalán nem mulattak a cégnél olyan jól amikor észrevették, hogy a Duqu 2-nek elnevezett kémprogram már egy éve behatolt a rendszerükbe. Gyorsan értesítették az ügyfeleiket is, és furcsa felfedezést tettek: azoknak a szállodáknak az informatikai rendszerét is megtámadta a kémprogram, melyekben az iráni atomtárgyalásokat tartották. A hat nagyhatalom (USA, Oroszország, Kína, Nagy Britannia, Franciaország és Németország) diplomatái az iráni küldöttséggel elsősorban Svájcban tárgyaltak, de nem hivatalos megbeszéléseket folytattak Ausztriában és Németországban is. Minden szállodában megtalálták a Duqu 2 nyomát. A szállodák értesítették a rendőrséget, mely megkezdte a vizsgálatot az informatikai kémkedés ügyében.
Kit informált a Duqu 2 program az iráni atomtárgyalásokról? A program annyira szofisztikált, hogy bizonyosan egy államnak kell mögötte állnia – jelentette ki Eugene Kaspersky. Csakhogy ilyen szofisztikált informatikai kémkedésre csak néhány állam képes. Azok pedig többnyire ott is ültek a tárgyaló asztal mellett Svájcban, Ausztriában vagy Németországban. De van egy állam, mely igencsak érdeklődik a tárgyalások iránt, de nem vehet rajta részt: ez pedig Izrael. A Wall Street Journal nemrég utalt rá: Izrael túlságosan is sokat tud a szigorúan titkos atomtárgyalásokról.
Izrael a létében érzi magát fenyegetve egy esetleges iráni atombomba által. Irán ugyanis nem ismeri el Izrael létének jogosságát. Netanjahu miniszterelnök ezért minden fórumon bírálja a megegyezést Iránnal az atom programról. Csakhogy az USA és a nyugati nagyhatalmak újabban közelednek Iránhoz, mert szövetségest látnak benne az Iszlám állam elleni harcban. Ilyen körülmények között folyik a hírszerzők és kémelhárítók háborúja az informatikában, ahol betörtek annak a világcégnek a rendszerébe, mely a legmegbízhatóbb biztonsági rendszereket árulja az egész világon.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez