Kína első embere attól fél, hogy megmérgezik

Két kiválóan képzett testőr árgus szemekkel figyeli azt is, hogy a pincérnő teát tölt Hszi Csinpingnek. Kína első embere attól tart, hogy megmérgezik vagy más módon próbálják meg eltenni láb alól.

Életfogytig börtönben lesz Hszi fő pártbeli ellenfele, Csou Jungkang, a belbiztonság egykori főnöke. Csakhogy az emberei ott maradtak a biztonsági szervezetekben. Ezért Hszi Csinping leváltotta a kormányzó kommunista párt biztonsági főnökét és Peking főrendőrét. Az előbbi felel a kormányzó kommunista párt vezetőinek életéért, a pekingi főrendőr pedig azért, hogy minden rendben menjen a Tiltott Városban, ahol a vezetők élnek a családjukkal együtt a régi császári palota területén. A Cunnanhaj- a középső és déli tavat jelenti a császári palota rendszerében. Teljes mértékben el van zárva a külvilágtól míg maga a császári palota illetve az északi tó, a Pejhaj látogatható.
Itt a Tiltott városban kísérelt meg állítólag puccsot Csou Jungkang, aki a belbiztonság főnöke volt akkoriban. Most ugyan korrupció miatt ítélték el, de a valódi indok lecsukására az volt, hogy meg akarta buktatni Hszi Csinpinget, Kína kijelölt vezetőjét. Ez volt az új négyek bandája. Az első Mao özvegye körül szerveződött és az elnök halála után megpróbálta átvenni a hatalmat. Nem sikerült. A puccsisták börtönbe kerültek – éppúgy mint Csou Jungkang. Ki volt még benne az új négyek bandájában? Po Hszilaj, a Politikai Bizottság tagja, a 35 milliós Csungking tartományi jogú város első embere. Ő is korrupció miatt ül élete végéig. A négyek bandája őt akarta Hszi Csinping helyére ültetni. Veszítettek. Rajtuk kívül az új négyek bandájának tagja volt még Hszü Cajhu (Xu Caihu) tábornok. Ő volt a legmagasabb rangú katonai vezető, akit korrupció miatt elítéltek. A börtönben halt meg márciusban. A negyedik összeesküvő Ling Csihua (Ling Jihua) volt. Ő az előző első számú vezető, Hu Csintao kabinetfőnöke volt. Posztjáról azért kellett távoznia, mert a fia részegen és belőve vörös Ferrarival száguldott a halálba Pekingben – autójában két csaknem meztelen fiatal nővel. Az egykor majd mindenható kabinetfőnök is ül.
Kína első embere pedig fél: túl sok ellenfelét juttatta börtönbe. A korrupció ellenes kampány a politikai harc eszköze. Az ellenfelek is mind jobban élnek vele. Egy Amerikába menekült kínai oligarcha vígan terjeszti a pletykát: a korrupció ellen küzdő Hszi Csinping maga is korrupt. Nővére igazgatja a család pénzügyi vállalkozását, mely dollár száz milliókat forgat. Peking kérte Washingtontól a kínos pletykákat terjesztő oligarcha kiadatását. Az USA egyelőre nem reagált. Nyilván ez is téma lesz akkor amikor a korrupció ellenes kampány főnöke hamarosan Amerikába látogat. Vang, a hű szövetséges, előkészíti Hszi Csinping szeptemberi útját az Egyesült Államokba, ahol a többi között szóba kerül majd a korrupció ellenes háború, mely Kínában zajlik, és amely miatt Kína első embere félti az életét.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez