Megölték a legveszélyesebb al-Kaida főnököt az amerikaiak

Az Egyesült Államok 45 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az Arab-félszigeten működő al-Kaida /AQPA/ vezérkarának fejére. Az első számú vezetőt most sikerült likvidálniuk az amerikaiknak Jemenben.

Négy al-Kaida holttest fekszik a hullaházban, egyikük Nasszer al-Vahisi – erősítette meg az AQPA szóvivője. Az AQPA honlapján bejelentették: az új vezető Kaszim al-Rimi.

Ő eddig a katonai akciók parancsnoka volt. Az AQPA 2009-ben egyesült a jemeni és a szaudi iszlamista milíciák tagjaiból. Washingtonban ezt az al-Kaida szervezetet tartották a legveszélyesebbnek. Az AQPA vállalta a felelősséget a januári párizsi terrorakcióért. Akkor egy iszlamista testvérpár megtámadta a Charlie Hebdo szerkesztőségét, mert a lap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról. Egy másik terrorista egy kóser boltot támadott meg Párizs külvárosában.

Hollande francia elnök nemrég azt közölte: Mokhtar Belmokhtar, a félszemű iszlamista vezér minden bizonnyal halott. Vele is amerikai drón végzett. Ő volt Észak-Afrika talán legrettegettebb terroristája, ő szervezte meg a nagy terrorakciót egy gáztelep ellen Algériában. A terrorizmus ellenes harcot mind fontosabbnak tekintik Washingtonban. John Kerry amerikai külügyminiszter ezért is egyeztetett Putyin elnökkel nemrég Szocsiban, mert a fennálló érdekellentétek ellenére az Egyesült Államok és Oroszország érdekei egybeesnek az iszlamista terrorizmus ellenes harcban.

Kép: Nasszer al-Vahisi (Europress/AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez