Új segítség Japánból: Így ne izgulj vizsga előtt

Valóban sok ember küzd a nyilvánosság előtti megszólalással. Ilyenkor az ember izzad, remeg, elcsuklik a hangja és rendszerint nem azt mondja, amit szeretne. Kínos. Elvileg Japánban van erre egy pirula.

Az Agaranzai egy új japán gyógynövényalapú gyógyszer, amiről azt állítják, hogy csökkenti a nyilvános beszéd okozta szorongást. Alapvetően az idegesség elleni gyógymódként került forgalomba. A gyártó abban az esetben javasolja a pirula szedését, ha az ember például egy esküvőn, egy fontos munkahelyi prezentáció alkalmával, vagy állásinterjún készül beszélni. De mit is tartalmaz?

american-image-6

A gyógynövény alapú szer neve Agaranzai, ami „antipánik” gyógyszert jelent. Japánban június 12-én jelent meg, egy csomag ára 918 jen, körülbelül 2000 forint. Vény nélkül kapható. A termék megjelenését követően sok japánnak kétségei támadtak annak hatékonyságát illetően, de abban mindenki egyetért, hogy az ötlet, illetve a csomagoláson látható marketing figyelemre méltó.

A pirula tartalmaz komlót, sárgarépát, úgynevezett macskakarmot (kínai gyógynövény), macskagyökeret (Valeriana), ami gyakori hatóanyag a szorongás elleni készítményeknél, illetve golgotavirág kivonatot, melyet szintén ilyen esetekben alkalmaznak.

A csomagolás elég szép, sőt olyan mint egy játékkártya doboza, és valószínűleg kedves ajándék lehet egy tanárnak, vagy egy vizsgázni készülő fiatalnak. Annak hatékonysága viszont már megkérdőjelezhető, miközben persze az is igaz, hogy a beszéddel kapcsolatos szorongás egy általános probléma, nem csak a japánok körében.

y11583_06-02

Félnek e a japánok a nyilvános beszédtől?

confessions2Valószínűleg igen, ugyanis a nyelv rettenetes sokrétű kommunikációt tesz lehetővé. A nyugatival szemben Japánban hierarchikus társadalmi rendszer van, ami a beszédstílusban, beszédformában is tetten érthető. A nyelvben udvariassági szintek vannak, amivel a ragozás alakja, sőt olykor egész kifejezések változnak át, attól függően, hogy kivel beszélünk, és vele milyen viszonyban vagyunk. Így tehát nehéz eldönteni, hogy például egy adott vegyes közönség előtt milyen hangnemet üssön meg az előadó, ezekből pedig rendszerint nagyon kínos szituáció is kialakulhat. Persze ott vannak azok, akik valamilyen társadalmi frusztráció miatt nem képesek több ember előtt felszólalni, vagy csak nagyon nyögvenyelősen. Mi magyarok ilyenkor egy-két felest javasolunk a felszólalás előtt.

Ha a pirula működik, akkor talán üzletemberek, tanárok, vizsgázók számára jelenthet megoldást a készítmény. Hogy gyógynövényalapú készítményről van szó, az viszont mindenképp mellette szól.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez