Toronyugrás a Parlament előtt – hatalmas változások Budapesten

Új arculatot kap Budapest, 2018-ra pedig világváros lehet. Hogy pontosan milyen is lesz a főváros, arról Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke meséltek Dr. Kiss Róbert Richard RadioTours című műsorában.

Nemcsak a pestiek érdeke

„A fővárosi közgyűlés vizuális változásokkal kapcsolatos cégről döntött. Az újításokat nem csupán a helyiek, de a turisták is érzékelni fogják – kezdte a főpolgármester-helyettes. Niklai Ákos még konkrétabban fogalmazott: „Új, önálló brand kell Budapestnek.” Az egyik első lépés a Budapest Essentials fesztivál, ami legfőképp a fővárosiaknak szól, de a vidékieket is megcélozza.

A belföldiek egyébként a turistáknak csak 10%-át teszik ki.

„Budapest az angolok körében a legnépszerűbb. Őket követik a németek, de a románok és a csehek is ezen a listán szerepelnek. Mellettük egyre többen érkeznek az Egyesült Államokból, Indiából, ahogyan nagy az orosz és kínai turisták száma is.”

Ez nem is csoda: a kedvező ár-érték arányok miatt Budapest Európa egyik legolcsóbb városa. Igaz, euróban, és nem forintban nézve.

Ötcsillagos város

Budapesten minden turista talál számára érdekeset. „Léteznek szabadidős- kulturális- és üzleti turisták. Ez utóbbiak költik a legtöbbet. Budapestnek a nagy- és kisebb költésű vendégekre is szüksége van.” Ők a romkocsmák gyakori vendégei, míg az előbbiek a Michelin-csillagos éttermeket látogatják.

„Az amerikaiak szerint sokat fejlődött a gasztronómia, már nem kell hazautazniuk, ha egy jót ennének” – mutatott rá a pozitív változásra a műsorvezető.

És ha már csillagok: egyre több hollywoodi filmet forgatnak a fővárosban.

„A filmesek kezdik maguknak felfedezni Budapestet érdekes építészete miatt. Egy-egy forgatás után nagy összegeket hagynak itt” – mesélte a főpolgármester-helyettes.

Két nagy dobás

A műsorban fény derült két nagyszabású tervre is, amik hozzájárulhatnak Budapest új arculatához.
2018-ra egy négyezer főt befogadó konferenciaközpont felépülése várható – tudtuk meg Niklai Ákostól. 2017 pedig talán ennél is fontosabb dátum: ekkorra készülhet el az úszó világbajnokságnak otthont adó épületkomplexum.

„Sok ország nem tudja használni az olimpiára készült épületeit. A cél, hogy ezt az épületet a bajnokság után is lehessen” – árulta el Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A rendezvényre több mint 100 000 vendéget – sportolókat, bírókat, nézőket, tisztségviselőket – várnak. Olyan számokban indulhatnak a versenyzők, mint a vizilabda, a Balaton átúszása, illetve toronyugrás a Parlament előtt. És ezzel az újítások korántsem érnek véget: a nyárra elkészül a Duna hasznosítását végiggondoló terv. „Már lehet rajta tömegközlekedni, de a cél nem az, hogy zsúfolttá váljon.”

Ami még megoldásra vár

A főpolgármester-helyettes elmondta: a vasúti közlekedés fejlesztéséhez uniós forrásokra pályáznak. Niklai Ákos a reptér melletti új autóút építését reméli. Megoldásra vár még az V. kerületből kitiltott turistabuszok kérdése is. (A járművel csupán reggel hét és kilenc óra közt közlekedhetnek ezen a területen.)
A legnagyobb problémát viszont maguk a lakók jelentik.

„Sok turistát átvernek. Egy fiút például felcsalt egy nő a lakására, ahol annak férje várta őket, és az idegen férfi csak váltságdíj ellenében szabadulhatott” – emlékezett vissza egy meghökkentő esetre Kiss Róbert Richard. Niklai Ákos szerint szemléletváltásra van szükség, mosolygó, kedves lakosokra.

A műsorvezető a prostituáltak kérdésére is kitért. Niklai Ákos szerint már legalább húsz éve jelentenek problémát, a jogi környezet eddig még nem talált megoldást.

Fejlesztések nélkül is szép

A felsorolt újításokra ugyan még várni kell, viszont rengeteg egyéb dolgot fejlesztettek már: elkészült a négyes metró, környezeti elvárásoknak megfelelő, alacsonypados buszok indultak el, az V. kerület is kivirágzott.
Vajon mit szeret a fővárosban a műsor két vendége?

„A múzeumok, kiállítások, az átalakuló budai vár, a csillagos éttermek, a fürdők és strandok…” – sorolja Niklai Ákos. Szalay-Bobrovniczky Alexandra pedig így fogalmazott: „Budapest egy nagyon nyüzsgő szövet. Akárhova megy az ember, annyifélét lát. Üljetek ki egy szép nyári estén a Duna-partra, és érezzétek át Budapest pezsgését!”

Szerző: Fekete Fanni. Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez