Már nem ég a Kijevnél kigyulladt olajraktár

Sikerült végre teljesen eloltani a múlt hétfőn keletkezett tüzet a Kijev megyei kőolajraktárban. Reggel óta a raktár területén nem észleltek újra fellobbanó lángokat.

A szakemberek megmérték a tartályokban maradt olaj hőmérsékletét. Egy 900 köbméteres konténerben mértek 60 Celsius fokot, a többi tartály tartalmának hőmérséklete nem haladja meg a 45 fokot.

Folytatódik a megmaradt kőolaj kiszivattyúzása. Már több mint a felét, 3152 köbméter olajat átszivattyúztak, még valamivel több mint kétezer köbméter maradt a kigyulladt tartályokban.

A mentést végzők továbbra is a helyszínen maradnak, hogy ellenőrzés alatt tartsák a helyzetet. Jelenleg 38 technikai eszköz és több mint 100 tűzoltó tartózkodik még a katasztrófa helyszínén. A terület védelmét 30 rendőr és 70 nemzeti gárdista biztosítja.

A lángok múlt hétfőn csaptak fel a Kijev megyei Vaszilkivi járásban, Krjacski falunál található BRSZM-Nafta vállalat olajraktárában, évtizedek óta a legnagyobb tűzvészt okozva Ukrajnában. A katasztrófának öt halálos áldozata és 15 sérültje lett. A katasztrófavédelem számításai szerint mintegy 50 millió hrivnya, azaz 63 millió forint kár keletkezett.

A belügyminisztérium közlése szerint azért lett ekkora a kár mértéke, mert a vállalat vezetése másfél órás késlekedéssel hívta ki a tűzoltókat. A hatóságok eljárást indítottak a biztonsági előírások megsértése miatt. A vállalat főmérnökét a bíróság házi őrizetbe helyezte a jogi eljárás idejére.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez