Kulcsszavazás előtt a hongkongi demokrácia

Tüntetések kísérik a vitát, hogy 2017-től milyen módon válassza meg vezetőjét a Kínán belül különleges státuszt élvező “városállam”. Közben most álltak először bíróság elé a héten lefülelt robbantók.

A hongkongi törvényhozás épületében és előtte, az utcán tüntetők között is két álláspont képviselői néznek egymással farkasszemet: a Pekinghez húzók, illetve a több demokráciát követelők, akik már tavaly szeptemberben is demonstrációk sorával hívták fel magukra a figyelmet.

A népi Kínához tartozó, de különleges igazgatású területnek számító, 7,3 millió fős város törvényhozási tanácsa a napokban szavazhat arról a reformcsomagról, amelynek lényege, hogyan választhatnák meg a polgárok 2017-től a fő végrehajtónak nevezett “kormányzót”. Az, hogy mindenki voksolhat, újdonság lesz a Nagy-Britanniától 1997-ben elkerült egykori gyarmaton, de a nagyobb demokráciát követelők kifogásolják, hogy a jelölteket egy olyan testület szűrhetné majd előre meg, amelyben Peking bizalmasai vannak többségben.

A hírügynökségek helyszíni tudósítóinak nyilatkozó hongkongiakat megosztja a kérdés. “A törvényjavaslatnak át kell mennie. Hongkong stabilitását kell támogatnunk. Ez így nem folytatódhat tovább” – mondta egy Peking-párti helybéli. Másvalaki szerint viszont a javaslat elfogadása elárulná a Foglald el a központot! demokráciapárti mozgalmat, jelentette a BBC.

Eközben most állt először a bíróság elé az a hat feltételezett elkövető, akiket a napokban füleltek le, és azzal gyanúsítanak, hogy robbantást akartak elkövetni a törvényhozás épületénél. Egyiküket óvadék ellenében szabadlábra helyezték, a többiek vizsgálati fogságban várhatják az eljárást. Nem világos, hogy a robbantás előkészítése összefüggésben van-e, illetve hogyan a tárgyalt politikai reformokkal.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez