Az év mozija: a kiszivárogtatott pápai enciklika (videó)

Ma hozza nyilvánosságra ökológiai kiáltványát Ferenc pápa. Sokat tudunk már a tartalmáról, de nem csak az olasz sajtótól. Ahogy a filmeknek, a körlevélnek is van már előzetese.

Sokszor meglepte már közvetlenségével és szerénységével a világot pápasága két éve alatt Ferenc szentatya.  Ezúttal, a történelemben először, a teremtett világ védelméért száll síkra legújabb pápai körlevelében.

Bár az enciklika hivatalos bemutatása ma lesz, szövegét az olasz La Repubblica napilap már napokkal korábban közölte. A zöld, vagy ökológiai körlevélnek nevezett dokumentum címe: Laudato si’ (Áldott légy!). Ebben a környezeti gondok megoldására szólítja fel az emberiséget a pápa. Mivel a világ minden eleme összefüggésben áll egymással, bolygónk problémái mindenekelőtt a sérülékenyebb rétegeket, a szegényeket és a kirekesztetteket sújtja.

Az olasz újságírókon kívül egy brazil környezetvédő csoport is vette a bátorságot, és idő előtt kiszivárogtatta a zöld körlevél tartalmát. Igen stílusosan csinálta ezt az Observatório do Clima csapata: mozi-előzetesben foglalta össze a lényeget.

Az alig kétperces trailer főhőse egy kapcsolatokkal rendelkező ember: Ferenc pápa. Bátran szembe néz a szén, az olaj, a gáz és az érdektelenség félszemű urával: „A természet sosem felejt, ha megütöd, mindig visszaüt.” Miután a katolikus egyházfőt Jézus trenírozza a ringben, Ferenc napkollektorokat áld meg, végül felszólít: „mindenkire szükség van, hogy mindent megváltoztassunk!”

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez