Látványos utcai akció a menekültek világnapján

Szombaton este a menekültek világnapja alkalmából a Kossuth téren, a Parlament előtt tart látványos utcai akciót az Amnesty International Magyarország.

Az eseményen közreműködik Láng Annamária és Rába Roland színművész, Alba Hyseni énekesnő, valamint Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.
A második világháború óta nem alakult ki a jelenlegivel összemérhető súlyosságú menekültválság, amelynek megoldására csak akkor van remény, ha az egyes kormányok felismerik, hogy globális léptékű válságról van szó.
Paradigmaváltásra van szükség, hiszen 2015 januárja és áprilisa között már legalább 1700 menekült és migráns fulladt a Földközi-tengerbe, százszor több, mint egy évvel korábban. Rengetegen közülük háborúk, fegyveres konfliktusok, népirtás elől menekülnek olyan országokból mint Szíria, Afganisztán, Eritrea vagy Szomália. Vállalják az életveszélyes utat a világ legveszélyesebb tengeri átkelőjén, a Földközi-tengeren keresztül, hogy családjuknak és maguknak biztonságos helyet találjanak Európában.
Az államoknak törvény adta előjoga, hogy ellenőrzést gyakoroljanak saját határaik felett. Ugyanakkor az olyan határellenőrző mechanizmusok, mint például a kerítések felhúzása, amelyek nem tesznek különbséget a menekültek és a migránsok között, mind megsértik a menekültek jogát ahhoz, hogy belépjenek egy területre – véli az Amnesty International. Eddig Európa hátat fordított a menekülőknek. Az utóbbi időben az Európai Unió, felismerve az évek óta tartó tragédia súlyosságát, kilátásba helyezett néhány előremutató lépést. Azonban több tagállam – köztük Magyarország is – menekültellenes és kirekesztő retorikát alkalmaz, ahelyett, hogy a többi országgal közösen az emberi életek megmentését helyezné politikája középpontjába.
Az Amnsty International mindenkit vár június 20-án, szombaton este, aki szerint:
  • életveszélyben lévő embereken kötelességünk segíteni;
  • a menekültek és migránsok nem bűnözők;
  • a globális menekültválságra közösen kell megoldást találnunk;
  • a menekülteknek és migránsoknak is ugyanolyan emberi jogaik vannak, mint bármelyikünknek.
39_case
„A kerítés felhúzása csak a kötelezettségek elodázása, kibújási kísérlet Magyarország nemzetközi kötelezettségei alól. Ezzel csupán annyit érnek el, hogy az üldöztetés és az erőszak elől menekülők veszélyesebb útvonalakon próbálnak bejutni azokba az országokba, ahol védelemre számíthatnak” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Ez történt például 2012-ben, amikor Görögország 10 és fél kilométeres kerítést emelt a Törökországgal közös határszakaszán, ahonnan a legtöbb migráns érkezik. A lépés következtében valóban drasztikusan visszaesett a Törökország felől a szárazföldön érkezők aránya, azonban a veszélyesebb tengeri utakon sokkal többen érkeztek a görög szigetekre.”
(Rónai Judit)
(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez