Tovább nőtt a MERS áldozatok száma

Hvang Kjo Ahn új dél-koreai miniszterelnök bocsánatot kért pénteken azért, hogy a szöuli kormány késedelmesen reagált a MERS-járvány hazai kitörésére. Egy újabb esettel 24-re nőtt ugyanakkor a betegség halálos áldozatainak száma Dél-Koreában, de szakértők szerint mérséklődni látszik a járvány.

A parlament csütörtökön erősítette meg a volt igazságügy-miniszter Hvang kormányfői kinevezését. A poszt több mint egy hónapon át betöltetlen volt, miközben az ország sikertelen erőfeszítéseket tett a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) koronavírusa okozta járvány megfékezésére.

Hvang egy parlamenti interpellációra adott válaszában kért bocsánatot azért, hogy a kormány a járvány kezdeti szakaszában lassan cselekedett. “A kezdeti reakció azért volt lassú, mert nem volt elegendő információ a MERS-vírusról” – mondta, hozzátéve.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az új halálos áldozat egy kórházban ápolt 75 éves beteg volt. Egy új megbetegedés is történt, így a betegek száma 166-ra nőtt.

Az új beteget egy olyan rokona fertőzte meg, akit kórházban ápolnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megjegyezte: nagyban hozzájárul a betegség terjedéséhez, hogy a dél-koreai kórházakban nem rendelnek el látogatási tilalmat. Így körülbelül 80 kórház forrása a járványnak. Az a tény, hogy csak egy új haláleset történt a legutóbbi egy napban, szakemberek szerint arra utalhat, hogy mérséklődik a járvány. Eddig már 30 olyan pácienst engedtek ki a kórházakból, akit MERS-betegséggel ápoltak és teljesen gyógyultnak nyilvánítottak.

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A dél-koreai esetek eddig közel 14 százalékában halált okozó kór ellen egyelőre nincs védőoltás vagy bevált gyógymód.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez