Huszonhárom év után ismét olajat találtak Bolíviában

A bolíviai kormány hivatalos közleményében arról számolt be, hogy mintegy 28 millió hordó kőolajat rejtő lelőhelyre bukkantak az ország keleti régiójában, Santa Cruz tartományban. A kevéssé költői BQN N-X4D névre keresztelt kút sikeres feltárásával a dél-amerikai ország megháromszorozta stratégiai kőolajkészleteit.

A próbafúrásokat a YPFB Andina olajcég végezte, amelyben a bolíviai állam 51, a spanyol Repsol energetikai vállalat pedig 48,3%-os részesedéssel bír. Santa Cruz Boquerón településének közelében még 2014-ben kezdte meg a munkálatokat a bolíviai-spanyol konzorcium: a 6 millió dolláros befektetéssel feltárt lelőhelyen a kormány becslései szerint mintegy 1,7 milliárd dollárnyi fekete arany rejlik.

Az energiahordozóra 2500 méteres mélységben bukkantak a szakemberek, és a becslések szerint további 220 millió dollárra lesz szükség a tervbe vett 24 olajkút megépítéséhez, így a kitermelés legkorábban 2017-ben indulhat meg.

Bolívia az elmúlt években kiemelt fontossággal kezelte az új földgáz és kőolajmezők feltárására irányuló projekteket, mivel az ország kivitelének döntő hányadát a gáz és az olaj exportja adja. A szakértők szerint a BQN N-X4D jelentős tartalékai nélkül a jelenlegi készletek 2023-ig biztosították volna a hazai és a külföldi, főként argentin és brazil piacok ellátását, azonban a pesszimista becslések szerint már akár 2017-re is hiány alakulhatott volna ki az energiahordozókból.

A hivatalos adatok szerint 2014-ben a bolíviai földgáztartalék mintegy 10,45 milliárd köbméter körül alakult, míg egy 2013-as hitelesítés szerint az ország felszíne alatt körülbelül 16 millió hordó kőolaj lapult.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez