Sörtűz: leszámolás a Corona raktárában

Tíz embert lőttek le a mexikói Nuevo León állam Villa de García településén, ahol péntek délután fegyveresek támadták meg a Corona sörraktárát, tüzet nyitva az épületben tartózkodókra. Az incidensben heten a helyszínen, hárman pedig kórházba szállításuk során vesztették életüket.

Nuevo León ügyésze, Javier Flores a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a helyszínen talált hét kiló – közelebbről nem meghatározott – kábítószer és számos maroklőfegyver arra enged következtetni, hogy két rivális drogkartell ellentétei állhatnak a támadás mögött. Az áldozatokról nem hoztak nyilvánosságra adatokat a hatóságok, és ez idáig a támadok kilétét is homály fedi.

A szövetségi államban alig két hete választották meg kormányzónak a helyi politikai paletta talán legformabontóbb figuráját, Jaime Rodríguez Calderónt, azaz “El Broncót”, aki egyébként Mexikóban első független jelöltként került a posztra. Az egyesek által veszélyes populistaként, míg mások által a szervezett bűnözés és a korrupció esküdt ellenségeként emlegetett Rodríguez Calderón korábban éppen a tegnapi támadásnak otthont adó település polgármesteri tisztjét töltötte be. Villa de García első embereként a karizmatikus politikus nekiment a kartelleknek, és a városi rendőrséget behálózó korrupciót is sikeresen számolta fel. A választók és az elemzők feszülten figyelnek, hogy vajon mit lép majd a mexikói politika fenegyereke, és a madarak azt csiripelik, hogy a hagyományos pártok válságát ügyesen meglovagoló Broncót 2018-ra sokan még az elnöki székbe is belelátják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez