Arcképcsere lesz az amerikai tízdollároson

Több mint 100 éve nem szerepelt női arckép amerikai papírpénzen, és ezen most változtatni szeretne az amerikai pénzügyminisztérium.

Évek óta folyik a vita az Egyesült Államokban arról, hogy jó lenne végre piacra dobni egy olyan papírpénzt, amelyen végre egy női arckép díszeleg. Utoljára George Washington elnök nejének, Martha Washingtonnak az arcképe volt látható amerikai bankjegyen, még 1891 és 1896 között. Rajta kívül csak Pokahontaszt érte az a megtiszteltetés, hogy 1865-től 1869-ig papírpénzen szerepeljen

marth-washington-silver-certificate

Az amerikai pénzügyminisztérium ezért is döntött úgy, hogy az 1920-ban meghozott 19. alkotmánymódosítás százéves évfordulójára megújítják a tízdolláros bankót, amin 1929 óta Alexander Hamilton arcképe látható. Jacob Lew pénzügyminiszter elmondta, hogy a 2020-ban kibocsátásra kerülő új tízdolláros bankjegyen már egy jeles nő arcmása fog szerepelni. Arra azonban még a nyár végéig várni kell, hogy megtudjuk: ki lesz az a történelmi személyiség, akinek az arcképe felkerül az új bankjegyre.

Addig viszont bárki tehet javaslatot a minisztérium honlapján, hogy kit látna szívesen az új tízdollároson.

20-dollar-bill-013

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez