Dől az arab pénz Oroszországba

Tízmilliárd dolláros beruházásfinanszírozásról írtak alá szándéknyilatkozatot szaúdi kormányzati vezetők múlt heti oroszországi látogatásukon – jelentette vasárnap a hivatalos szaúdi SPA hírügynökség.

A megállapodás értelmében a szaúd-arábiai Public Investment Fund (PIF) 10 milliárd dollárt fektet az orosz állami Russian Direct Investment Fund (RDIF) alapba. A két ország illetékesei egyúttal nukleáristechnológia-fejlesztési együttműködési megállapodást is kötöttek.

Az SPA a tervezett befektetések ágazati és időbeni megoszlásáról nem közölt részleteket.

A PIF a szaúdi gazdaság fejlesztését szolgáló beruházásfinanszírozási alap. Az RDIF pedig főként oroszországi részvénybefektetésekre összpontosít, és az elmúlt években már számos, a mostanihoz hasonló közös finanszírozási megállapodást kötött kínai, dél-koreai és kuvaiti alapokkal.

A Saudi Arabian General Investment Authority befektetési igazgatója Szaúd El-Fejszál herceg a Reuters hírügynökségnek még márciusban adott interjújában elmondta, hogy Szaúd-Arábia a befektetési döntéseiben egyre inkább a technológiai eredményekkel is járó projektekre összpontosít a pusztán pénzügyi nyereséget hozó befektetések helyett.

A PIF például az elmúlt héten vásárolt 1,1 milliárd dollárért 38 százalékos részesedést a dél-koreai POSCO Engineering & Construction Co. vállalatban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez