Elérte a bibliai tíz csapás Oroszországot?

Míg a bibliai történet szerint Egyiptomot békák, addig az oroszországi Szurgut városát viperák lepték el – legalábbis az Interfax hírügynökség jelentése szerint.

Nagy gondokat okoz a tavaszi áradás Nyugat-Szibériában. Szurgutban és Nyizsnyevartovszkban rendkívüli állapotot hirdetett a minisztérium. Miközben az emberek folyamatosan pakolják a homokzsákokat az ár ellen, az állatok is mentik a bőrüket.

Az ár miatt egyre több csúszómászó menekül a szárazabb, lakott területekre. Dácsáján egy viperát már megölt egy szurguti férfi. A közösségi oldalakon pedig élénken tárgyalják a helyiek, hogyan is kell ezt a fajt kezelni.

A viperának elég rossz a PR-ja. Valójában tévesen tartjuk távol magunktól. A brit Durrell Vadvédelmi Alapítvány félénk állatnak írja le és az elmúlt húsz évben nem tud olyan esetről, hogy viperatámadás ért volna bárkit is.

Vészhelyzetben a vipera előbb menekülni próbál, majd sziszegve védekezik és csak a legvégső esetben marja meg támadóját. Ráadásul ez sokszor csak álmarás. Ha támadójába mégis fecskendezne mérget, annak igen alacsony a toxicitása.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez