Az irániak megtorpedózhatják az atommegállapodást

Az iráni parlament vasárnap megszavazott egy törvénytervezetet, amely megtiltja a nemzetközi ellenőrök számára az iráni katonai helyszínek meglátogatását és a vitatott atomprogramon dolgozó tudományos munkatársak felkeresését.

A vasárnapi ülésen megjelent 213 törvényhozó közül 199-en támogatták a javaslatot, amelynek a szövegében a perzsa államot sújtó nemzetközi szankciók teljes eltörlését követelik. Ali Hámenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője nemrégiben kijelentette, hogy nem fogja engedélyezni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára a katonai helyszínek felkeresését. A tervezet hatályba lépése szakértők szerint tovább bonyolíthatja a vitatott iráni atomprogram folytatott nagyhatalmi tárgyalásokat.

Irán és a hatok csoportja – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína – áprilisban megállapodott egy keretszerződésben, amely lehetővé teszi egyes polgári rendeltetésű atomlétesítmények működését azok nemzetközi ellenőrzése fejében az Irán elleni szankciók feloldása végett. A tárgyalófelek június 30-át határozták meg az átfogó, végleges megállapodás határidejének. Az egyezség értelmében a nyugati hatalmak enyhítenének az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot. A nyugati hatalmak azzal vádolják Teheránt, hogy atomfegyverek kifejlesztésén dolgozott, míg az iszlám köztársaság vezetése tagadja ezt. (MNO)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez