Hatvan éve hordozza magában a halott magzatát

Nem mindennapi orvosi lelet: egy 92 éves asszony 60 éve hordozza magában mumifikálódott magzatát és erre most, egy rutinvizsgálat során derült fény. A chilei Estela Fernández nemrég otthon elesett és a kórházban a csipőjéről készült röntgenfelvételen jelent meg az ,,ismeretlen objektum” a hasüregében.

Az asszonynak mindig is voltak kellemetlenségei a labdaméretű hasa miatt, de soha semmilyen vizsgálat nem mutatott ki a mostanihoz hasonlókat. Hatvan évvel ezelőtt megoperálták méhrákkal és eltávolították a méhét, de ezzel nem került ki a szervezetéből az embrió. Ugyanis, mint ahogyan a mostani vizsgálatok kiderítették, az asszony nem tudott a terhességéről, a méhének eltávolítása pedig  nem szüntette meg a problémét. Terhessége ugyanis méhen kívüli volt és a petevezeték szokatlan rugalmassága miatt egészen a 30. terhességi hétig fejlődött, majd elhalt. Az ebmbrióból fokozatosan kiszorult a vér, a testnedvek és a mai képeken nem látni mást, mint egy gerincoszlopot és a csontozatot.

Az asszonynak voltak a hasa miatt egészségi problémái, nehezen mozgott és időnként kellemetlen nyomást érzett a hasüregében. Amikor a nyolcvanas években egyszer kivizsgálták, soha nem kapta kézhez az akkor készült röntgenfelvételeket. Vélhetően azokon már látható volt a megnövekedett embrió, de az orvosok valamiért ezt eltitkolták előle és a világ elől. Az orvosi archivumban sem volt nyoma az akkori  röntgennek.

A szegényes körülmények között élő asszony hatvan éven át kissé rosszul érezte magát, nem szívesen hagyta el a házát és inkább a házimunkának szentelte az idejét. Ma az orvosok már nem tudnak lényegeset tenni. A műtéti beavatkozás életkora miatt igen kockázatos és a családja is inkább úgy döntött: ha eddig így élt, inkább éljen ezután is így. Nem szeretnék, ha egy műtét sietettné a dolgok menetét…

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez