Brad Pitt ne adja el Hollywoodnak az ecuadori olajszennyezés témáját

Az ecuador kormány nyomatékosan kéi Brad Pitt amerikai színészt és producenst, ne vigye filmre Paul Barrett amerikai újságíró: La ley de la selva (A dzsungel törvénye) című könyvét, mert az dezinformációt és hazugságokat tartalmaz a Texaco és az ecuadori indiánok peréről.

 

A könyvben azokat a hazugságokat taglalja a szerző, amelyek a Texaco és az amazonasi indiánok közötti perben a háttérben   zajlanak. Utóbbiak földjét folyt 1964 és 1992 között az olajfúrás és hátramaradt egy erősen szennyezett talaj. Barrett azt írja, hogy a bizonyítékokat meghamisították az ecaudoriak, hogy megszerezhessék az általuk követelt 9,5 milliárd dollárt.

A könyv kiáll a per amerikai védőjének véleménye mellett és ezt természetesen az ecuadori vezetők, közöttük az elnök is nehezményezi. Az azóta Chevron névre keresztelt Texaco ugyanis elvesztette a pert az indiánokkal szemben, de ezt a könyv szerzője azzal amygarázza, hgy egy sor rendellenesség és csalás, korrupció vlt a háttérben. Ez utóbbiakat pedig éppen az ecuadori kormány támogatta.

Rafael Correa elnök szerint Barrett nem más, mint az amerikai olajtársaság fizetett szónoka és ezért született meg a könyv. A könyvet viszont Brad Pitt szeretné megfilmesíteni, mert izgalmasnak találja azt a sok háttéreseményt, amely a bírósági döntést megelőzte.

,,Kérünk, hogy járj el tisztességesen és ne filmesítsd meg ezt a haug könyvet” – írja az ecuadori vezetés az amerikai színész rendezőnek a  #BradDoTheRightThing hashtagban.

Ugyanakkor az amerikai újságíró, Paul Barrett teljesen fel van háborodva a történtek miatt, és a szélrózsa minden irányában nyilatkozik az esetről. ,,Hihetetlen, hogy egy állam elnöke egy könyvvel foglalkozzon – írja Rafael Correa fellépése nyomán. Barrett szerint könyve a nagyvállalatok felelőtlenségéről szól, mind a Texaco/Chevron esetében, mind pedig az ecuadori cégpartnere, a Petroecuador esetében. A cselekmény másik szála pedig egy indián közösség legális harcát mutatja be földjéért és igazáért.  A vélemények harca még nem dőlt el: Rafael Correa szeretné megakadályozni, hogy a történet eljusson Hollywoodba, mert valami azt súgja neki, hogy ez teljesen félreviszi az ügyről kialakult képet. Hollywood a nyereség érdekében eladja az igazságot – véli az ecuadori elnök, egyesek szerint joggal.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez