Fontos krízisek, amire Washingtonban alig jut figyelem Ukrajna és Gáza mellett

Barack Obamának nem sok ideje marad az idei nyáron a nyaralásra, és a belföldi politikára.

Miközben az egész világon, így Washingtonban is az Ukrajnában lelőtt malajziai utasszállító ügyével, valamint a Gáza elleni izraeli támadással vannak elfoglalva, az amerikai külpolitika alakítóinak nem csak ezzel a két súlyos nemzetközi krízissel kell foglalkoznia, amelyek az elmúlt hetekben kissé háttérbe szorultak.
Az ISIS előrenyomlása Irakban és Szíriában az egyik leginkább égető kérdés, amire az Egyesült Államoknak valamilyen választ kellene adni. Az iszlamista szervezet megerősödése komoly kihívást jelent Washingtonnak, és a kongresszusban mindkét párt tagjai amiatt aggódnak, hogy az Obama adminisztrációnak nincsen megoldása a helyzetre. A héten mind a szenátusban és a képviselőházban is kormánytagokat hallgatnak meg a külügyi bizottságok arról, mit tervez Obama a veszély elhárítására.
Közben Líbiában is egyre csak romlik a helyzet, és az országban tomboló erőszak nagyobb, mint Muammar Kadhafi 2011-ben történt eltávolítása óta. A helyzet olyan rosszá vált, hogy az ENSZ az előző héten bejelentette, hogy kivonja munkatársaikat az észak-afrikai országból, és hétfőn a Vöröskereszt is ugyanígy döntött. A fővárosban kitört, több napig tartó harcokban több utasszállító is kiégett. Miközben a CIA-s múlttal rendelkező Khalifa Hifter az iszlamista és szélsőséges fegyveres csoportok ellen harcol, egyre több és több fegyveres érkezik Líbiába, hogy csatlakozzon a harcokhoz.
A Nigériában iszlám állam kialakításáért küzdő Boko Haram három hónapja a világ és az amerikai politika figyelmének a középpontjában volt, miután elraboltak háromszáz iskoláslány. A lányok még mindig nem kerültek elő, az iszlamista szervezet pedig az eltelt idő alatt csak erősödött, és újabb városok felett vették át az uralmat, míg a világ figyelme máshova helyeződött. A nigériai kormány pedig egyelőre nem talál fogást rajtuk. Washingtonnak ez újabb problémákat okozhat.
Obamának nem lesz nyugodt nyara.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez