Oszama bin Láden haláláról nincs halotti anyakönyvi kivonat és nem is lesz

Az Egyesült Államok nem ad ki halotti anyakönyvi kivonatot Osama bin Ladenről, mivel a katonai akciók során elhunytakról ilyet nem állítanak ki.

Ezt a választ kapta az Al-Kaida 2011-ben Pakisztánban meggyilkolt vezetőjének egyik fia, Abdullah bin Láden, aki azzal a kéréssel fordult a hivatalos amerikai szervekhez, hogy szeretné megkapni az apja haláláról szóló hivatalos dokumentumot.

A Wikileaksen napvilágot látott történet egyike azon mintegy 60 ezer diplomáciai üzenetváltásnak, amelyet a nagy botrányt kiváltott szevezet most hozott nyilvánosságra.

Ebből kiderül, hogy Glen Keiser konzul azt javasolta a bin Laden fiúnak, hogy apja haláláról bizonyítékként használja fel azt a dokumontumot, amely az ellene szóló bírósági eljárás megszüntetéséről szól. Az eljárást ugyanis azért szüntették meg, mert a vádlott elhunyt.

Ezt a dokumentumot adta ki számára a rijádi amerikai nagykövetség és ebből kiderül, hogy az eljárást beszüntették Oszama bin Láden ellen a 2011. májusában egy katonai akció miatt bekövetkezett halálát követően.

Oszama bin Láden földi maradványait Pakisztáni rejtekhelyéről elvitték, DNS tesztet készítettek róla, majd egy meg nem határozott helyen a testet a Csendes-óceánba dobták. Bár az amerikai kormány állítja, hogy fotói vannak a megölt bin Ládenről, de ezeket a fotókat senki sem látta – állítja a Wikileaks.

A WikiLeaks,  tervei szerint,  mintegy félmillió szaudi diplomáciai üzenetet hoz majd nyilvánosságra a közel jövőben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez