Bukhat Putyin?

Veszélyeztetheti az orosz elnök pozícióit a választások előrehozása. Legalább is ezt gondolja a társadalom nagy része a nem állami Levada Központ legfrissebb felmérése szerint.

Összesen 339 képviselő szavazta meg a 450 fős orosz törvényhozásban a múlt héten, hogy három hónappal hamarabb, jövő év szeptemberében tartsák meg a parlamenti választásokat Oroszországban. Elemzők szerint a döntést egy szintén előrehozott elnökválasztás motiválhatja.

Vlagyimir Putyin elnöki mandátuma 2018-ban jár le. Bár már többször jelezte, hogy szívesen venné az újabb megbízást, a jelenlegi gazdasági válság miatt addigra elfogyhat a társadalom türelme. Mivel nem biztos, hogy akkor folytathatná az elnökséget, feltételezhetően 2017-re hoznák előre az elnökválasztást.

A társadalom azonban egész máshogy spekulál, mint az elemzők. Közömbösen viszonyultak az előrehozott parlamenti választáshoz a Levada Központ megkérdezettjei. Szerintük teljesen lényegtelen, hogy elmennek-e szavazni jövő szeptemberben, vagy sem. Hiszen úgyis a jelenleg kormányzó Egységes Oroszország nyer.

Viszont egy esetleges előrehozott elnökválasztásnak már 47 százalékuk nem örül. Közülük kétharmad újraválasztaná Putyint. Ez két adat tükrében is logikusnak tűnik. Egyrészt rekordokat döntött (89 százalék) az orosz elnök népszerűsége az elmúlt egy évben. Másrészt a vele elégedetlenek hányada 41-ről 15 százalékra csökkent az elmúlt két évben. Ezek alapján érdekes, hogy az előrehozott elnökválasztást éppen Putyin támogatói ellenzik a legjobban.

Az emberek egyszerűen nem értik a mechanizmusokat – magyarázta a Levada Központ igazgatóhelyettese, Alekszej Grazsdankin a Vedomosztyi gazdasági napilap reggeli cikkében. A szavazók szerint azért akarják előrehozni a választást, mert megrendült a bizalom a jelenlegi elnökben.

Hasonlóan értelmezik a társadalom véleményét a napilap által megkérdezett parlamenti képviselők is. A kormánypárti Igazságos Oroszország képviselője, Dmitrij Gudkov szerint az előrehozott elnökválasztást ellenzők Putyin leváltásától félnek. A kommunista Szergej Obuhov pedig a propaganda finomságaira hívta fel a figyelmet. Szerinte nem véletlenül beszélnek a „választások áttevéséről” az „előrehozott választások” helyett.

Hihetetlen győzelemnek tekinti a Krím-félsziget visszacsatolását az orosz társadalom – emlékeztetett Alekszej Makarkin politológus. Emiatt az emberek elhiszik, hogy jól intézik a dolgokat odafönt. „Ha korábban nem akaródzott kérdezni, akkor a mostani kétségek azt jelentik, hogy nem támogatod az elnököt, vagyis valaki másnak dolgozol.”

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez