Görög válság: nincs megállapodás

Nem közeledtek az álláspontok a görög adósságrendezésről a délelőtti brüsszeli egyeztetésen, ezért a hitelezők a saját javaslatukat terjesztik az euróövezeti pénzügyminiszterek fóruma elé.

Az intézményi befektetők eredetileg 11 óráig adtak haladékot a görög kormánynak arra, hogy egy új, működőképes reformjavaslatot tegyen az asztalra. Az intézményi befektetőkkel 12 óra után fejezte be az egyeztetést a görög miniszterelnök. Egy név nélkül idézett forrás azt mondta, nem született megállapodás Görögországgal, így tehát az a változat lépett előre, hogy a hitelezők javaslatát vitatják meg az euróövezeti pénzügyminiszterek.

A pénzügyminiszterek legutóbb szerda este tartottak rendkívüli ülést Görögországról, de a tanácskozás alig több mint egy óra után félbeszakadt.

Ellenétes hírek láttak napvilágot eközben arról, hogy az Európai Központi Bank (EKB) emelte vagy sem a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance – ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára. Az EKB az ELA révén tartja fenn a görög bankok fizetőképességét.

A Reuters egy forrást idézve először azt közölte, hogy emelésre került sor, röviddel később egy másik forrás már arról számolt be, hogy csütörtökön már második napja nem kellett emelni a keretösszeget. A Dow Jones hírügynökség is úgy értesült, hogy a görög bankok nem kértek pótlólagos pénzforrásokat az EKB-tól, amikor annak igazgatótanácsa reggel telekonferenciát tartott.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez