Visszatér a cári dinasztia Oroszországba

Visszahívná a Romanov dinasztia leszármazottait egy szentpétervári képviselő. Szerinte így újra régi erejében és fényében pompázhatna Oroszország.

Mióta II. Miklós cárt és családját megölték a bolsevikok 1918-ban, külföldön élnek a Romanov család különböző ágainak leszármazottai. A Szovjetunió felbomlása óta időről-időre felvetődik visszatérésük témája. Ma a spanyolországi Maria Vlagyimirovna Romanova nagyhercegnő és a dániai Dmitrij Romanovics Romanov herceg tartja magát a cári dinasztia fejének. Nekik írt most levelet Vlagyimir Petrov képviselő.

„Jelenleg nehézségekbe ütközik Oroszország nagyságának és világpolitikai befolyásának felélesztése. Biztos vagyok benne, hogy ilyen történelmi pillanatban az Uralkodó Romanov Ház tagjai nem maradhatnak ki az Oroszországban zajló folyamatokból” – idézte a levelet az állami orosz napilap, az Izvesztyija.

A képviselő kész kidolgozni egy törvényjavaslatot, hogy hazatérjenek a cári sarjak. Fontos szimbolikus szerepet szánna a Romanovoknak. Szerinte, ahogy több európai államban, úgy Oroszországban is a nemzeti kultúra és hagyományok megőrzésének jelképei lehetnének az egykori uralkodóház tagjai. Az állami ünnepségeken való részvételen kívül, megfelelően pompás otthont is biztosítana számukra Szentpétervár, vagy a Krím-félsziget palotáinak egyikében.

A Romanov család szóvivője, Alekszandr Zakatov emlékeztetett, hogy a leszármazottak már nem egyszer jelezték, készek visszatérni Oroszországba. Miközben semmilyen vagyoni kártérítést, sem politikai befolyást nem követelnek, azt szeretnék, hogy történelmi örökségként ismerje el az uralkodó házat az orosz állam.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Romanovok semmilyen politikai harcban nem vesznek részt. Mivel bizonyos körök, például monarchisták, vagy ellenzékiek, ki akarnák használni visszatérésüket, ezt kizárólag a megfelelő jogi keretek tisztázása után tartják elképzelhetőnek.

Kép: Középen Dmitrij Romanovics Romanov herceg (Wikipedia)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez