Dominika közel kétszázezer Haiti polgárt készül kitoloncolni

Újabb humanitárius katasztrófa sujtja Haitit, most azonbann nem a földrengés, hanem a szomszédos Dominikai Köztársaság újonnan bevezetett immigrációs törvénye okoz fejtörést a határ túloldalán.

 

Becslések szerint félmillió haiti polgár él a határ dominikai oldalán – a két ország alkotja a Hispaniola szigetet – és most azokat, akik nem rendelkeznek szabályos okmányokkal és igazolványokkal, áttoloncolják a határ haiti oldalára. Eddig 14 ezer ember ment át a haiti oldalra, de a dominikai hatóságok 180 ezerre teszik azok számát, akiket a kitoloncolási rendelet érint. Többségük a szegénység és a földrengést követő nyomor elől átmenekült földönfutóvá vált ember. Nem kevés azoknak a száma sem, akik a korábbi rendszerek, így például Baby Doc néven elhíresült diktátor elől menekültek el.

Evans Paul, Haiti nemrég megválasztott korányfője ezért a nemzetközi közösséghez fordult, hogy legyen a haitiak segítségére, ne engedjék, hogy ezeket az embereket kitoloncolják a Dominikaim Köztársaságból. Dominika nem ismeri el azok jogos tartózkodását sem, akik már a területén születtek, de haiti felmenőkkel rendelkeznek. Egyben kérte a szomszédos ország kormányát, kezdjenek tárgyalásokat a rendezésről. 

Dominika 2013-ban jelentette be, hogy rendezi a bevándorlók helyzetét és aki nem szerez dokumentumokat, azokat kitoloncolják. Ugyanakkor a dominikai állampolgárság követelményei olyan szigorúak, hogy sokan, akik évtizedek óta ott élnek, nem tudják legalizálni tartózkodási helyüket.

Megfigyelők szerint a meggondolatlan és elhamarkodott intézkedés nemcsak a haitiaknak rossz, hanem komoly gondolókat okoz majd a Dominikai Köztársasád gazdaágában is. Sok haiti polgár dolgozik építkezéseken, a mezőgazdaságban és a háztartásokban: ha elhagyják az országot, akkor egész cégek ürülhetnek ki. Sok haiti dolgozik továbbá a szállodaiparban és a turizmus területén: Dominika munkaképes lakosságának 7 százaléka haitiről érkezett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez