Mindent megtesznek, hogy ne derüljön ki semmi a maláj géppel kapcsolatban

A szakadár lázadók akadályozták azokat a holland szakértőket a Luhanszki-régióban, akik az elmúlt két hétben Kelet-Ukrajnában az MH-17-es gép balesetét vizsgálták. A rendőrségi és biztonsági szakértőket egyszerűen nem engedték be a régióba.

A misszió tagjai a telefonhálózattal és adótornyokkal kapcsolatban akartak műszaki vizsgálatokat végezni. “Nem sikerült, mert az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaság képviselői a szakértőket kísérő EBESZ-szel tárgyaltak ugyan, de a mai napig nem segédkeznek abban, hogy bejutást biztosítsanak az általuk ellenőrzött területre” – írta a holland államügyészség a szombat délután kiadott sajtóközleményében. A küldetés ennélfogva befejeződött.

A területre történő bejutás és a telefonhálózattal kapcsolatos információk azért lennének fontosak a szakértők számára, mert valószínűsíthetően a repülőgép lelövéséhez használt BUK-rakétarendszer elképzelhető, hogy a baleset után elhagyta a régiót. Gyanítható az is, hogy a BUK a Luhanszki-régióból visszakerült Oroszországba. Vannak ezt megerősítő lehallgatott telefonbeszélgetések.
A szakértők a Donyecki Népköztársaságban viszont el tudták végezni a tervezett munkájukat. Ezt más lázadó csoport fennhatósága alatt áll. Ezen a területen zuhant le az MH17-es járat gépe. “A misszió legfontosabb célkitűzései ezzel a régióval kapcsolatosak. Különböző helyekről vettünk talajmintákat” – írta az ügyészség.

A donyecki régióban olyan műszaki vizsgálatokat is lehetett végezni, amelyekkel megállapítható az adótornyok helyzete és a kelet-ukrajnai telefonhálózat működése is ellenőrizhető. Az összegyűjtött információkat Hollandiában tovább vizsgálják és elemzik.
A szakértői misszió a holland nemzeti nyomozócsoport szakértőből állt és annak a közös, nemzetközi nyomozócsoportnak a megbízásából kutakodtak, akik a katasztrófa helyszínét vizsgálták. Ebben a korábbi teamben ausztrálok és malájok is voltak. A jövő hónapban lesz egy éve, hogy lelőtték az MH17-es gépet. Egyelőre még nem tudni, hogy a nemzetközi team mikor végez a vizsgálatokkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez