Súlyos harcok Maliban, legkevesebb 12 halottal

A harcok több órán át tartottak a kormányerők és a lázadók között egy istenháta mögötti településen Nyugat-Maliban, nem messze a mauritániai határtól.

A támadók a kora reggeli órákban lendültek akcióba a mauritániai határtól 30km-re fekvő Nara település ellen. Az ellenséges fegyveresek kisebb osztagokban szivárogtak be Narába és a település fontosabb pontjait is sikerült megszállniuk. Ezt követően megtámadták a kormányerők helyi bázisát is. A katonáknak pedig erősítést kellett kérniük a támadás visszaveréséhez.

A szemben álló felek heves tűzpárbajt vívtak, ami több órán át tartott– mondták helyi lakosok, aki később azt is elárulták, hogy a kormányerők erősítése után ismét heves összecsapások robbantak ki Narában. A hivatalos közlések szerint 12 ember halt meg a küzdelemben. A kormányerők három katonát, míg a támadók kilenc harcost veszítettek – ált a védelmi minisztérium közleményében, amelyben a támadók kilétet nem azonosították.

Katonai források a Reutersnek azonban jelezték, hogy minden jel arra utalt, hogy radikális iszlamisták egy csoportja hajthatta végre az akciót, akik minden bizonnyal a Peuhl népcsoportból kikerülő harcosok alkották. A Peuhl-ok ugyanis nem rég felállították saját fegyveres szervezetőket, a Massinai Felszabadító Frontot (MLF) és nem olyan rég többször is összecsapottak már a kormányerőkkel Mopti régióban. Titkosszolgálati és hírszerzési források egyébként korábban már jelezték, hogy gyanús csoportok garázdálkodnak a térségben, amiről a kormányerőknek is tudomásuk volt.

A mali hadsereg kommunikációs igazgatója szerint a támadók képzett harcosok voltak, akik előre kitervelt és gondosan végrehajtott akciót hajtottak végre. Egy neve elhallgatását kérő másik tiszt, aki részt vett a harcokban is úgy látta, hogy igazi profikkal álltak szemben, akik az al Kaida észak-afrikai szárnyának, az AQIM-nak a taktikáját alkalmaztak, ezért nincs kizárva, hogy a Peuhl-ok szövetkeztek a terroristákkal.

A délelőtti órákban még úgy tűnt, hogy a lázadóknak sikerült teljesen ellenőrzésük alá vonni a települést, de miután megérkeztek a kormányerők friss egységei fordul a kocka és hírtelen megváltoztak az erőviszonyok. Több órás küzdelem alatt a kormányerők házról-házra foglalták vissza Narát és vették át az ellenőrzést felette. A katonák később a biztonság kedvérit még egyszer átfésülték a települést, a helyi lakosok nagy örömére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez