Államcsődöt jelenthet az Egyesült Államok egyik állama is

Fizethetetlen Puerto Rico adóssága, ismerte el Alejandro García Padilla, az Egyesült Államok társult államának kormányzóje, aki szerint nem politikai, hanem matematikai kérdésről van szó.

A The New York  Times szerint a kis szigetállamnak 72 000 millió dolláros felhalmozott adóssága van, és ennek fényében mindenképpen újra kell ütemezni a kreditek világát.

Ezzel együtt a szigetország nem jelenthet csődöt, mert a szövetségi törvényhozás ezt nem teszi lehetővé, tehát mindenképpen a hitelezők asztalán van a további jövője. Az értesülések szerint a kormányzó hétfő este szól a nemzethez, vagyis a nyilvánosság elé tárja a Nemzetközi Valuta Alap jelentését. Utóbbi lényege, hogy az adósság kifizethetetlen.

Puerto Rico államformája elnöki köztársaság, az USA  társult állama, így viszonylagos függetlenséggel rendelkezik. Ugyanakkor  nem választ saját elnököt, hanem az Egyesült Államok többi államához hasonlóan, itt is kormányzót választanak. Az elnöki köztársaság vezetője tehát a kormányzó, illetve közvetetten Barack Obama az államfő.

Ilyen gazdasági eseményre még soha nem került sor az Egyesült Államok történetében, ismerte el Anne Krueger közgazdász, aki a New York Timesnak nyilatkozott. Éppen ezért a kérdésben minden bizonnyal hosszabb ideig nem születik megoldás, hiszen az egész amerikai törvénykezés áttekintésére is szükség van, nem csak Puerto Rico jogrendjének alkalmzására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez