Rág-e majd kokát a pápa Bolíviában?

A válasz egyszerű. A Szentatya kokaügyben úgy cselekszik majd, ahogy azt jónak látja.

A kérdés a hamarosan esedékes bolíviai pápalátogatás nyomán került napirendi pontra egy vatikáni sajtótájékoztatón, ahol az egyházfő szóvivője megerősítette, hogy a Pápa hivatalosan is kérte a bolíviai kultuszminisztertől, hogy andoki útja során megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre a kokain alapanyagaként is használt cserje leveleiből.

A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi az újságírók kérdésére válaszolva megerősítette, hogy a pápa egyszerűen azt teszi majd, amihez kedve lesz, Ferenc egyelőre még nem döntötte el, hogy rág-e majd kokát Bolíviában.

Ez természetesen korántsem jelenti azt, hogy a drogok rekreációs használatának engedélyezését elítélő egyházfő bármilyen formában is megsértené a bolíviai törvényeket, hiszen a kokacserje leveleit Bolíviában legálisan lehet legelni, amint azt a helyi őslakosok évezredek óta teszik. Sőt, nem Ferenc lenne az első pápa, aki a kokában keresi a magassági betegség ellenszerét, hiszen az országba 1988-ban látogató János Pál is ivott kokateát a 3500 méteres magasságban támadó, meglehetősen kellemetlen magassági betegség, a soroche, avagy némileg humorosabb nevén a puna ellen. Sőt annak idején XIII Leó pápa nevével reklámozták a szintén kokát tartalmazó Mariani bort.

Ferenc pápa július 6-án érkezik újvilági látogatására, Ecuadorban, Bolíviában és Paraguayban is megfordul majd. Bolíviai körútja során La Paz, El Alto és Santa Cruz városai mellett a dél-keleti Chiquitaniába is ellátogat, ahol a jezsuiták által alapított 17. századi bolíviai falvak még ma is virágoznak.

A pápai kokarágás mikéntjéről diskurálva az anyagot szívesen használó helyi kamionsofőrökkel és taxisokkal, az uralkodó nézet szerint nem annyira az a kérdés, hogy rág-e majd Ferenc pápa, hanem inkább az, hogy a megfelelő hatás érdekében a szóda-bikarbónát és a kokával kéz a kézben járó, olcsó és tüdőszaggató Casino cigarettát, valamint az ipari alkoholból készült „mentolao” likőrt is beszerezte-e a kultuszminisztérium. Ez utóbbi termékkapcsolás a bolíviai melós számára olyan, mint otthon a barna szofi és a vadászlikőr násza.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez