Terrorakciók a Sínai-félszigeten, legkevesebb 30 halottal

Radikális iszlamista fegyveresek támadtak meg több ellenőrzőpontot Egyiptomban, a Sínai-félsziget északi részén. Legkevesebb 30-an haltak meg a rajtaütésekben.

Az egyiptomi hadsereg azt közölte, hogy öt ellenőrzőpontát támadták meg az ellenséges fegyveresek, akik a becslések szerint 70-en lehettek. A támadók jól fel voltak fegyverezve és jól képzett harcosok voltak, minden bizonnyal előre kitervelt akciót hajtottak végre. Terepjárókra felszerelt légvédelmi ágyúkat is bevetettek, ezekből hármat az egyiptomi katonáknak azonban sikerült megsemmisíteniük. Közben biztonsági források jelezték, hogy a fegyveresek körbezártak egy rendőrállomást is Sheikh Zuwied településen, az épület köré bombákat telepítettek, így akadályozva meg, hogy a bennrekedt rendőrök kimerészkedjenek.

Az áldozatok pontos száma és kiléte még nem ismert. Egy dolog viszont biztos: a támadások után 30 holttestet szállítottak az El-Aris Központi Kórházba – erről az egyik helyi orvos, Oszama el-Szayed számolt be. Egyiptomi biztonsági források 20 emberük haláláról és legalább 40 sérültről adtak hírt, míg a hadsereg 10 katonája elvesztéséről és 22 támadó haláláról tett említést.

A Sínai-félsziget jelenleg Egyiptom legveszélyesebb környéke, ahol számos radikális iszlamista szervezet tevékenykedik annak érdekében, hogy a kairói központi kormányzatot destabilizálja, és végül megbuktassa. Azért, mert az 2013-ban megbuktatta az iszlamista Mohammed Murszi-t, Egyiptom egyetlen, demokratikus úton megválasztott elnökét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez