Leállhatott a hajtómű, ezért történt a légikatasztrófa

A kedden lezuhant Hercules repülőgép 1964 óta volt szolgálatban, 122 embert szállított a fedélzetén, köztük civileket is. A felszállás után a repülőgép jobbra húzott, és az általánosnál alacsonyabban szállt. Valószínűsíthető, hogy az egyik hajtómű felmondta a szolgálatot.

Valószínűleg leállt az indonéziai Medan városban lakóövezetre zuhant katonai szállítógép egyik hajtóműve, ez okozhatta a tragédiát – közölte Agus Supriatna (korábbi hírközlésekben Priatna) altábornagy, az indonéz légierő vezetője csütörtökön. A medáni légitámaszpontról kedden a Natuna-szigetekre induló C-130 Hercules típusú katonai szállító repülőgép felszállás után beleütközött egy 35 méteres rádióantennába, ami a hajtómű meghibásodását és leállását okozhatta – mondta az altábornagy.

Ezt a feltevést az is igazolni látszik, miszerint a felszállás után a repülőgép jobbra húzott, és az általánosnál alacsonyabban szállt – tette hozzá.

A hadsereg eközben közölte, leállítják a holttestek utáni kutatást. Fuad Basya katonai szóvivő elmondta, a hatóságok 135 ember halálát tudták megerősíteni. Az indonéziai sajtó arról számolt be, hogy 141 holttestet találtak a keresés során.

A légiszerencsétlenség nyomán Joko Widodo indonéz elnök elrendelte a légi flotta állapotának felülvizsgálatát. A kedden lezuhant Hercules repülőgép 1964 óta volt szolgálatban. A légierő többi C-130 típusú gépe jelenleg nem szállhat fel.

Az utasszállító a hatóságok elmondása szerint 122 embert szállított a fedélzetén, köztük civileket is. Források szerint gyakran előfordul, hogy a hadsereg vagy a légierő tagjainak hozzátartozói utasként a katonai repülőkön tartózkodnak.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez