Gyógyítasz vagy meghalsz – orvosok a narkóbandák szorításában

Amikor meggyengül a központi hatalom és a bűnöző csoportok veszik át egy-egy terület irányítását, ott a kényszermunka már nem jelent ritkaságot – ezt egy mexikói orvosnő adta tudtára a világnak Kanadában. Fernanda Pérez Gay, a montreáli egyetem meghívott tanára a világ elé tárta a mexikói kábítószerbandák ellenőrzse alatt lévő területek orvosainak helyzetét.

 

Fernanda Pérez Gay elmodta, hogy azokban a megyékben, ahol a bandák uralkodnak, az orvosok kénytelen alacsony bérért vagy teljesen ingyen a bűnszövetkezetek szolgálatába állni, különben az életükkel fizetnek az ellenállásért. ,,Ezekbnen az övezetekben a klinikák kis házak, ahol még a legalapvetőbb műszerezettség sem áll az orovosok rendelkezésére és semmiféle biztonsági őrizetet nem kapnak a központi kormnyzat részéről. Ott a bandák diktálnak és életvezsélyes fenyegetésekkel követelik a szinte elvégezhetetlen műtéteket, gyógyításokat” – mondta. Az is gyakori, hogy ezek a csopprtok orosokat rabolnak el és őserdei környezetben követelik a betegeik ellátását.

Ezzel magyarázható, hogy a héten orvosok és nővérek vonultak fel Chilpancingo városban, hogy Guerrero állam vezetésének figyelmét felhívják a helyzetükre. Az elmúlt évben 18 orvost raboltak el a kábítószercsempészek és a szervezett bűnöző csoportok: többségüket váltságdíj fejében kiemngedték, de a helyzet az rovosok szerint tarthatatlanná vált. Junius végén Chihuahua állam egyik városáan, közel az amerikai határhoz, egy beteghez érkező orvost és nővért lőttek le  ismeretenek: a nővér életét vesztette. Ismeretlen elrabolták majd megölték Luis Oswaldo Duarte Jiménez orvost, de Guerrero egyik kórházából három orvost és egy nővért vittek el – utóbbiak megcsonkígtott holttestét nemrg találták meg.

Doktor, velünk van vagy nem? Mert itt mi mondjuk meg, hogy ki mit csinál – idézik a narkóbandák tagjait az orvosok.

Az is ismert tény, hogy azok az orvosok, akik hajlandók az életükért cserébe szóba állni velük és végrehajtani a parancsaikat, ideiglenes védelmet élvezhetnek. Ez azonban egy egész államszervezet vége – mondják az érintettek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez