Malawiban eredmények a gyermekházasságok ellen

Malawiban új törvényt hoztak, mely 18 évesnél fiatalabbaknak nem engedélyezi a házasságkötést. Az új törvényt a Házasság, Válás és Családi Kapcsolatok néven fogadták el. A korábbi törvény mindössze 15 éves korhatárt szabott, ami az egyik legalacsonyabb volt egész Afrikában.

Senior-Chief-KachindamotoA Társadalmi és Gyermekjóléti Miniszter Asszony, Patricia Kaliati hosszú ideje harcolt, hogy ez az új törvény végre életbe lépjen, és nagy megelégedését fejezte ki, mikor végül a Parlament elfogadta. “A minimum életkor házasságkötéskor most 18 év, amikor egy lány már elég idős ahhoz, hogy a saját belátása szerint döntsön! Továbbá minimum 10 éves börtönbüntetés kiszabását tettük lehetővé a bíróságok számára, hogy így büntessék azokat, akik gyerekeket kényszerítenek házasságokba. A gyerekek, főként a fiatal lányok így visszatérhetnek az iskolába, hogy be tudják fejezni tanulmányaikat, ami az egyik fő célunk volt ennek a törvénynek a megfogalmazásakor” mondta Kaliati Miniszter Asszony.

fiatal anyaA törvény az egész országban új erőt visz a lány gyermekek oktatásáért folytatott harcba. Dedza körzet női főnöke, Chief Kachindamoto például 330 gyerekházasságot érvénytelenített az elmúlt hetekben. Ezek közül 175-ben fiatal lányok voltak érintettek, míg többi 155 esetben “fiú-férjek” voltak házasságba kényszerítve. “Azért érvénytelenítettem mind a 330 házasságot, mert ezek a fiatalok nem fejezték be a tanulmányaikat. Most mindannyian újra lehetőséget kaptak, hogy képezzék magukat, képesítéseket szerezzenek, mellyel nagyobb esélyük van eltartani saját magukat és később a családjukat is” mondta Chief Kachindamoto.

Miniszter Patricia  KaliatiA gyermekházasságok egyébként nem csak Malawit, s nem csak Afrikát, hanem az egész világot érintik.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez