Harminc éves rendkívüli állapot érhet véget

Peru magasan fekvő Huallaga nevű hegyvidékén, az ország legnagyobb kokatermelő földjein hamarosan megszüntetik a harmnc éve bevezetett rendkívüli állapotot.

 

Ezt az államfő közölte Ancón megyében, ahol több állami kezelésű létesítményt adott át és az ünnep alkalmából kitért Huallaga magasan fekvő körzeteinek helyzetére is.

A rendkívüli állapot  a magánlakások sérthetelenségének felmondását, a Fegyveres Erők mindenre kiterjedő ellenőrzési jogát, bírósági vizsgálat nélküli, gyanúra alapuló letartóztatásokat,  gyülekezési jog megvonását és a szabad közlekedés, költözés felfüggesztését jelentette. Az érintett terület Tingo María város és Tocache településközött van, Huánoco körzetében.

Ezeken a területeken működött a Sendero Luminoso gerillaszervezet, amely vezetőjének 2012-es elfogása óta nem jelentkezett ujabb akciókkat. Itt tevékenykedett a Túpac Amarú Forradalmi Mozgalom is 1980 és 2000 között. Mivel a rendőrség gyakorlatilag felszámolta ezeket a szervezeteket, elfogott vezetőik pedig életfogytiglani börtönbüntetésket töltik Peru különböző fogházaiban, lehetségessé vált a normális élet visszatérte a területekre – mondta Ollanta Humala elnök a bejelentés kapcsán.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez