Mégis jöhet a kegyes halál – Kolumbia az első eutanázia küszöbén

Néhány nappal ezelőtt még elutasításban volt része, most végrehajthatóvá vált: Kolumbiában megtörténhet az első eutanázia egy agresszív, az arcát megtámadó rákos betegségtől szenvedő férfi esetében.

A 79 éves Ovidio González  szenvedései nyomán az Egészségügyi Minisztérium engedélyezte a kegyes halált. Azt azonban a végrehajtó klinika – Clínica de Oncólogos de Occidente  – negyed órával a kezelés” megkezdése előtt  hirtelen lemondta, most pedig újra lehetővé tette.

A szokatlan betegségében öt éve szenvedő González az után választotta ezt a lehetőséget, hogy kezelőorvosai arról biztosították, az arcát megcsonkító kór gyógyíthatatlan.

“Hetek óta készültünk erre a napra. A család tagjai még sohasem voltak ilyen közel egymáshoz, mint ebben a nehéz pillanatban. Az, hogy 15 perccel előtte megtagadták az édesapám jogát ahhoz, hogy a saját sorsáról rendelkezzen, egyszerűen sokkolt minket.”

– mondta  Julio César González, a beteg férfi fia.

Miután a férfi temetését lemondta, jogorvoslathoz folyamodott a család. Nézetei szerint González alkotmányos jogát sértette az orvosok eljárása. A Kolumbiában Matador (Gyilkos) néven ismert karikaturista, a beteg Gonzalez fia,  újra a bíróság segítségét kérte az eset kapcsán és az újabb vizsgálat szintén az eutanázia alkalmazhatóságát állapította meg.

Kiderült, hogy az engedélyezés nyomán az azt alkalmazandó háromtagú orvoscsoportból egy nem látta teljesítettnek junius 26-án az összes feltételt. A bíróság mostani ítélete újra jogerős, ugyanazok az orvosok léphetnek az ügyben és most már egyhangúnak tűnik a végrehajtás óhaja. Az időpontot azonban még nem tűzték ki…..

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez