Nem gorilla és nem a néger háza – a google kínosan tévedett

Kínos: a google összetévesztett egy twitterképet és sajnos gorillának titulált egy színes bőrű fiatal párt. Most hivatalosan is elnézést kért a tévedéséért, de az eset megtörtént és híre futótűzként járta be a világot egy olyan időszakban, amikor az emberiség jó érzésű része elkeseredetten küzd az újraéledő rasszizmus ellen.

Nem gorilla és nem a néger háza – a google kínosan tévedett

 

Az amerikai keresőóriásnak talán ez az eddigi legkínosabb tévedése. A google automatikusan, egy – a hírek szerint – mesterségesen inteligens program segítségével beazonosítja és minősíti az oldalára feltett képeket. A képeket aztán elmentik és mindenki részére hozzáférhetővé teszik: éppen utóbbi tulajdonsága tette lehetővé, hogy az érintettek utána nézzenek, mi történt az oldalra feltett fotójukkal.

Jacky Alcine, egy New York-i software fejlesztő volt az első, aki felhívta a figyelemt az ,,inteligens program” egyáltalán nem inteligens, sőt! –  tévedésére. Ugyanis ő volt a képen párjával és ez meglehetősen rosszul érintette a színes bőrű fiatalt.

Yonatan Zunger, a program egyik fejlesztője és az alkalmazást felügyelő team tagja hirtelen nem tudott mit mondani a bejelentésre, mindössze annyit, hogy ez nem 100%-ig jó. Az érintett pedig ennél jóval messzebbre ment: mi az, hogy nem 100%-os, ez egyenesen nulla százalékos! – kiabálta bele a telefonjába.

Minden esetre a google hosszas és lázas javítgatások után kiszűrte ezt a tévedését és elismerte, hogy ez sokkal gyorsabban ment, mint elfeledtetni majd a nagyközönséggel a történteket.

De mára elszabadult a pokol: május vége óta – mint kiderült – a program nem fogta vissza magát. Vannak lónak minősített kutyák, oroszlánná nőtt ebihalak, de ami szintén címlapos, az a ,, la casa del negro” – a ,,néger háza” – című keresésre kiadott válasz. Ebben az esetben a google map ugyanis a néger házát keresőt egyenesen a Fehér Házba vezeti…..

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez